Libanesisk moussaka

49 röster
1 h
4
Libanesisk moussaka
Foto: TV4
1 h
4

Du behöver

  • 3 aubergines
  • 1 gul lök (stor)
  • 6 klyfta vitlök
  • 5-6 tomater (kan bytas ut mot 2 burkar krossade tomater)
  • 400 g kokta kikärtor, på tetra
  • 2 ev chilifrukt
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 1,5 msk torkad mynta
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  • bröd (eller ris, till servering)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala auberginerna randiga. Skär dem i 2 cm stora tärningar. Lägg på en plåt och ringla över olja. Baka mitt i ugnen ca 15 minuter. De ska bli genomstekta och få färg. Ta ut och ställ åt sidan.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skär tomaterna i tärningar.
  4. Hetta upp olja i en gryta och stek chili, lök och vitlök på medelvärme, de ska mjukna långsamt i ca 5 minuter, rör om då och då.
  5. Tillsätt tomater, tomatpuré och nästan all mynta. Fräs tills tomaterna mjuknar, ca 5 minuter.
  6. Häll av och skölj kikärtorna.
  7. Tillsätt kikärtor och vatten. Krydda med salt och peppar. Lägg på ett lock och låt småkoka ca 30 minuter.
  8. Lägg sedan auberginerna över, blanda inte dem i grytan, de ska ligga över tomatsåsen. Strö på resten av myntan. Lått puttra utan lock ca 15 minuter.
  9. Lägg upp på ett fat. Ringla lite olivolja över. Servera med ett gott bröd eller ris.
25 maj 2019