Whiskey In The Jar

Foto: TV4
Whiskey In The Jar
19 ingredienser
2h
Älgstek i lergryta med whiskeysås och pärabåt. Gammal traditionell mat som fått ny dräkt. En resa i tid och rum. /Lena
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Du behöver: en lergryta.
Dryck: Öl, Jämtlands Pilgrim nr 1384.
Här hittar du receptet på de
.
Ingredienser
Älgstek i lergryta
- 1 kg älgstek
- salt, att gnida in steken med
- peppar, att gnida in steken med
- torkad chilifrukt, att gnida in steken med
- 1 morot, i bitar
- 1 gul lök, i bitar
- 2 stjälkar stjälkselleri, i bitar
- 1-2 dl vatten, att späda med
Pärabåt
- 4 bakpotatisar
- 3 dl matlagningsgrädde
- 0,5 purjolök, strimlad
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- 0,5 dl lagrad ost, riven
Whiskysås
- 2 schalottenlökar, finhackade
- smör, att steka i
- 4 msk whisky
- 3 dl skyn från älgsteken, alt. 3 dl vatten+3 msk kalvfond
- 1 dl vispgrädde (eller matlagningsgrädde)
Gör så här
Älgstek
- Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten 15 - 30 minuter.
- Blanda salt, peppar och chili.
- Putsa älgköttet fritt från hinnor och gnid in det med kryddblandningen.
- Lägg i grytan tillsammans med grönsaker och vatten.
- Lägg på locket och ställ in i KALL ugn, längst ner i ugnen.
- Ställ ugnen på 225 grader och stek i ca 1 1/2 - 2 timmar, eller till steken håller 70-77 grader på tjockaste stället.
- Linda in köttet i folie och låt vila en stund. Sila skyn och använd till sås.
Pärabåt
- Skrubba, torka och stick några hål på potatisarna.
- Lägg in potatisarna i varm ugn, 225 grader.
- Baka tills de är mjuka, ca 50 - 60 minuter.
- Dela potatisarna på hälften och gröp ur innanmätet. Var noga med att inte ta hål på skalet. Potatisen ska inte vara för mosad utan ha lite tuggiga bitar kvar.
- Koka upp grädde med vitlök och purjo. Blanda med potatisen till en tjock röra. Smaka av med salt och peppar.
- Fyll potatisskalen med röran, strö över ost och gratinera gyllene precis innan servering.
Whiskeysås
- Skala och finhacka schalottenlöken.
- Stek mjuka i smör.
- Häll på hälften av whiskeyn, all sky och grädden. Låt småputtra till servering.
- Häll då på resten av whiskeyn och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt med maizena om du tycker såsen är för tunn.