Len svampsoppa

Foto: TV4
Len svampsoppa
15 ingredienser
30 m
Len svampsoppa med torkat renkött och trattkantareller blir en bra start på en trevlig kväll.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Soppa
- 1 lök, hackad (medelstor)
- 2 msk smör
- 1 klyfta vitlök
- 1 krm curry
- salt
- svartpeppar
- 300 g kantareller (eller annan skogssvamp, spara 2 msk av svampen till picklingen)
- 5 dl kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
- 5 dl grädde (valfri fetthalt)
- 1 dl vitt vin
- krasse
Picklade 1-2-3 trattkantareller
- 1 dl ättiksprit 12 %
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
Servering
- 4 msk renkött, finstrimlat och torkat
Gör så här
Soppa
- Rensa och eventuellt dela svampen.
- Fräs smör, lök och kryddor. Lägg i svampen och fräs försiktigt. Tillsätt vin och låt det puttra.
- Tillsätt buljong och koka lugnt i 15 min. Mixa soppan slät och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.
Picklade 1-2-3 trattkantareller:
- Blanda ihop ättika, socker och vatten. Lägg i kantarellerna och låt dra i minst 30 minuter, men gärna hela dagen.
Servering
- Servera med fint strimlad torkad renstek och en liten klick av de picklade trattkantarellerna.