Len jordärtskockssoppa med salamichips

Foto: TV4
Len jordärtskockssoppa med salamichips
20 ingredienser
45 m
En gräddig soppa på jordärtskockor, vitlök och vitt vin serveras med salamichips och en kantarelltoast.
Dryck: Bonterra nr 16632, (Eko) Chardonnay 2013
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Jordärtkockssoppa
- 250 g jordärtskocka
- 1 potatis, stor mjölig
- 1 schalottenlök
- 1 klyfta vitlök
- 1 msk smör
- 2,5 dl buljong (grönsaks- eller kycklingbuljong)
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 dl torrt vitt vin
- salt
- peppar
- 1 kruka färsk timjan
Salamichips
- 10 skivor salami
Kantarelltoast
- 200 g kantareller
- 1 msk smör
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- salt
- peppar
- 4 skivor rustik baguette, snedskuren
- 100 g Västerbottensost, riven
Gör så här
- Jordärtskockor och potatis skalas och skärs i bitar. Hacka lök och vitlök fint. Fräs allt i smör i någon minut. Häll på buljongen, grädden och vinet. Koka tills skockorna är mjuka. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar (tänk på att salamichipsen är salta så snåla lite med saltet).
- Sätt ugnen på 150 grader. Lägg salamiskivorna på ett bakplåtspapper och låt dem torka i ca 5 min i ugnen. Låt svalna och bryt isär dem i små bitar.
- Rensa svampen och skär i mindre bitar. Stek svampen i smöret tills den blivit torr, fräs sedan med schalottenlök och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Fördela svampen på bröden och strö över osten. Gratinera i ugn i 200 grader tills osten smält.
- Häll upp soppan i små skålar, strö lite salami och färsk timjan i mitten av skålen, servera med toasten omgående.