Smokey Burger de Luxe

Smokey Burger de Luxe
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Smokey Burger de Luxe

64

25 ingredienser

Rökiga hamburgare med mörk smak som serveras med cole slaw och pommes.

Tips!
Jag brukar grilla min hamburgare lite rosa inuti, det är inte farligt. Och absolut godast. Liquid smoke hittar man i välsorterade matbutiker, det går alltid att beställa hem. Ägget blandar jag i färsen för en saftigare burgare. Vissa har i lite HP-sås i burgaren också. Det är kul som variation.


Recept på cole slaw hittar du här!

Ingredienser

portioner2

Home fries

  • 10 bakpotatisar
  • olivolja
  • flingsalt

Cole slaw:

  • 0,25 vitkål
  • 1 morot (stor)
  • 2 tsk hel kummin
  • 2 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • tabasco
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 400 g köttfärs (nymalen)
  • 0,25 tsk liquid smoke (rökessens på flaska)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 ägg
  • tabasco
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 2 skivor cheddarost (gärna amerikansk färdigskivad för burgare)
  • 2 hamburgerbröd med sesamfrön
  • 2 msk majonaise
  • 2 salladsblad
  • 1 biff, tomat
  • 0,5 rödlök
  • saltgurka

Gör så här

  1. Home fries: Skär potatis med skal i stavar till tjocka pommes frites och sprid ut på en plåt.
  2. Ringla över olivolja, salta och blanda. Rosta i ugnen, cirka 30 min.
  3. Coleslaw: Strimla kålet tunt och blanchera (doppa i kokande vatten) i lättsaltat vatten. Spola i iskallt vatten.
  4. Riv moroten grovt på rivjärn och blanda med kålet i en skål.
  5. Rosta kumminfröna i en torr kastrull och blanda i kålet tillsammans med majonnäs, vitlök och kryddor.
  6. Burgare: Blanda färsen med Liquid smoke, riven vitlök, ägg, tabasco salt och svartpeppar.
  7. Forma färsen till 2 burgare och grilla dem i en het grillpanna, cirka 3 minuter på varje sida.
  8. Lägg på en skiva ost så fort du vänt dem.
  9. Låt burgarna vila lite på en tallrik och grilla bröden.
  10. Lägg lite sallad på bottenbrödet, skivad tomat och lök, burgare och bröd.
  11. Servera med pommes, cole slaw och saltgurka skuren i stavar.