Sweet potato pie

Sweet potato pie
Foto: Wolfgan Kleinschmidt
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Sweet potato pie

Av: Leila Lindholm

Från: One more slice

12 ingredienser

En paj i amerikansk stil, sweet potato pie, ur One more slice.

Receptet ger 1 paj, ca 8 bitar.

Här hittar du Leilas grundrecept på mördeg.
Läs mer om One more slice

Ingredienser

portioner bitar
  • 0,5 sats mördeg (se grundrecept)

Fyllning

  • 1 sötpotatis [ca 500 g]
  • 100 g färskost
  • 0,5 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 krm malen muskot
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk majsstärkelse
  • 3 ägg (ekologiska)
  • 2 msk vispgrädde

Gör så här

  1. Gör mördegen enligt grundreceptet.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform med räfflad kant.
  4. Skala och tärna sötpotatisen.
  5. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
  6. Häll bort vattnet och mixa potatisen till en slät puré. Det behövs cirka 3 dl sötpotatispuré.
  7. Låt den svalna.
  8. Vispa philadelphiaost, muskovado- och strösocker krämigt.
  9. Tillsätt sötpotatispurén, vaniljsocker, ingefära, muskotnöt, salt och majsstärkelse. Vispa tills smeten är helt slät.
  10. Rör försiktigt ner ett ägg i taget.
  11. Ha till sist i vispgrädden.
  12. Häll smeten över mördegsbotten och grädda pajen i nedre delen av ugnen, i cirka 30 minuter, tills den är gyllene.