Leilas helstekta apelsinkyckling med couscoussallad och ugnsrostad pumpa
Leilas helstekta apelsinkyckling med couscoussallad och ugnsrostad pumpa
28 ingredienser
Apelsinkyckling med couscoussallad och ugnsrostad pumpa á la Leila Lindholm.
Ett enkelt sätt att ta ur kärnorna ur granatäpplet är att dela det och sedan banka ur dem i handen eller direkt över maten med hjälp av en träslev. /Leila
Ingredienser
- Helstekt apelsinkyckling
- 2 kycklingar (eller majskyckling)
- 2 msk olivolja
- flingsalt
- svartpeppar, nymalen
- 150 g smör
- 2 apelsiner
- 2 msk sweet chilisås
- 2 klyftor vitlök
Couscoussallad
- 10 dl vatten
- 2 hönsbuljongtärningar
- 0,5 dl olivolja
- 2 msk smör
- 1 msk malen spiskummin
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk malen kanel
- 1 g saffran
- flingsalt
- svartpeppar, nymalen
- 10 dl couscous
Ugnsrostad pumpa
- 2 butternut pumpor
- 6 röda äpplen
- 4 rödlökar
- olivolja
- flingsalt
Till servering
- 1 kruka färsk bladpersilja
- 400 g getost
- 1 granatäpple
Gör så här
Helstekt apelsinkyckling
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg kycklingen på ett ugnsfat, gör två snitt i varje lår och lossa skinnet från brösten genom att sticka in fingrarna emellan skinn och bröst.
- Ringla olivolja över kycklingarna, salta och peppra.
- Blanda ett kryddsmör av smör, rivet apelsinskal, sweet chilisås och riven vitlök. Stoppa in smörklickar under skinnet och smörj in hela fågeln.
- Klyfta apelsinerna och stick in bitarna i skråvet på kycklingarna.
- Stick in en termometer i den tjocka delen av kycklingen. Grädda i nedre delen av ugnen tills kycklingen är klar vid 70 grader. Det tar cirka 45 minuter.
Couscous sallad
- Koka upp vatten, buljong, olivolja, smör och kryddor i en stor kastrull och häll i couscousgrynen. Ta av kastrullen från värmen. Sväll under lock i cirka 5 minuter.
- Rör försiktigt i couscousen med en gaffel tills den blir luftig.
Ugnsrostad pumpa
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Skär varje pumpa i 4 delar och varje del i 3 delar. Skär äpplen och rödlökar i 3 cm breda klyftor.
- Blanda pumpan och löken på en plåt, ringla över olivolja och smaksätt med flingsalt.
- Rosta grönsakerna i mitten av ugnen tills de har gyllenbrun färg i kanterna och är mjuka, cirka 30 minuter. Tillsätt sedan äpplena. Och rosta tills även de fått gyllenbrun färg.
- Lägg upp couscousen på ett stort serveringsfat tillsammans med grönsakerna. Lägg kycklingarna i mitten.
- Hacka bladpersiljan, smula getosten och banka kärnorna ur granatäpplet. Strö över maten som garnering.