Rådjursstek boulangère
Rådjursstek boulangère
18 ingredienser
Det här är en rustik rätt. Allt i ett! Bagaren i boulangeriet lagade sin mat så här efter dagens bakning, ugnen var ju så att säga redan varm. Potatisen i en form och så köttet eller fisken ovanpå, och så in i ugnen. Köttsaften rinner ner och ger sin goda smak till potatisen…
Ingredienser
- 2 kg rådjursstek
- 8 klyftor vitlök, skalade och halverade på längden
- 2 kvistar rosmarin
- 8 enbär, grovkrossade
- olivolja
- salt
- peppar
- 1 kg mjölig potatis, skalad och skivad i ca 1/2 cm tjocka skivor
- 2 gula lökar, skalade och skivade
- 2 klyftor vitlök, skalade och skivade
- 2 timjankvistar
- 3 lagerblad
- 0,5 msk strösocker
- 3 dl viltfond (okoncentrerad)
- 1 dl vitt vin
- 33 cl ljus öl
- salt
- peppar
Till servering
- salladskål
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Skär små fickor i steken.
- Tryck ner vitlök och rosmarin så att det blir jämnt fördelat över hela steken.
- Pensla den med olivolja och krydda utsidan med salt och de grovkrossade enbären.
- Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del, men inte mot benet.
- Bryn löken och vitlöken i smör i en stekpanna tills den är mjuk och har fått fin färg.
- Varva potatisen med den brynta löken och vitlöken, timjan, lagerblad, socker, salt och peppar i en smord ugnssäker långpanna.
- Häll över kycklingfond, vin och öl.
- Sätt in potatisen i ugnen med rådjurssteken på ett galler över potatisen.
- Köttets innertemperatur ska vara ca 55° för rosastekt, ca 45–50 minuter.
- Ta ut köttet och låt det vila under folie ca 20–30 minuter.
- Låt potatisen baka tills den är helt mjuk.
- När steken vilat skärs köttet upp i vackra skivor
- och serveras med potatisen och en grönsallad.