Helstekt rådjurssadel med rotfrukter

Helstekt rådjurssadel med rotfrukter
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Helstekt rådjurssadel med rotfrukter

Av: Leif Mannerström

Från: Mannerströms viltkokbok

13 ingredienser

Med den här styckningen är det lätt att göra en portionsberäkning. Med ett snitt på tvären är det lätt att skära lagom stora bitar. Kom ihåg att en rådjurssadel aldrig får bli genomstekt, då blir den torr och trist. Grönsakerna blir goda när de tillagas under rådjurssadeln. Denna härliga middagsrätt ska naturligtvis serveras med gräddsås och god gelé.

Ingredienser

portioner
  • 1 rådjurssadel
  • smör, till stekning
  • 1 palsternacka, skalad och skuren i grova bitar
  • 1 morot, skalad och skuren i grova bitar
  • 0,5 rotselleri, skalad och skuren i grova bitar
  • 1 vitlök, delad på mitten
  • 6 schalottenlökar, skalade
  • salt
  • peppar

Till servering

  • enbärsgräddsås
  • potatisgratäng
  • svartvinbärsgelé

Till garnering

  • färsk persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra köttet.
  2. Bryn det runt om i smör i en stekpanna tills det har fått fin färg.
  3. Fördela rotfrukterna och löken i en långpanna och lägg rådjurssadeln ovanpå.
  4. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del, men inte mot benet.
  5. Stek köttet mitt i ugnen tills det har en innertemperatur på 55°, ca 20 minuter.
  6. Ta ut köttet och låt det vila.
  7. Höj ugnstemperaturen till 225° och rosta rotfrukterna tills de har fått fin färg och är mjuka.
  8. Skär loss köttet från sadeln och skär det i skivor. Lägg tillbaka köttet i sadel
  9. Servera med rotfrukterna, enbärsgräddsås, potatisgratäng och gelé.