Julens godaste lutfisk
Julens godaste lutfisk
15 ingredienser
9h 45 min
Här serveras lutfisken med potatisragu och en sås med smak av ansjovis!
Ingredienser
- 2 kg lutfisk
Såsen:
- 5 ansjovisfiléer
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl (eller maizena)
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl mjölk
- salt
- peppar
Potatisragu:
- 200 g gröna ärtor
- 200 g brysselkål
- 8 potatisar
- 1 lagerblad
- 1 tsk malen kryddpeppar
- salt
- vitpeppar
Gör så här
- Börja med lutfisken: Skölj lutfisken under rinnande kallt vatten tills vattnet är helt klart. Låt sedan fisken ligga i vatten i kylskåpet över natten.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form med höga kanter. Salta och täck med aluminiumfolie. Koka i ugn 40-55 minuter.
- Såsen: Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Ta av plattan men fortsätt att hålla varmt.
- Låt vetemjölet sakta fräsa ihop med smöret (Om man använder maizena ska det i på slutet, då kan smöret också uteslutas).
- Innan mjölet tar någon som helst färg men ändå börjar få en lätt nötdoft, fyll på med kokande mjölk och grädde under stark vispning. Tillsätt lite i taget, till önskad konsistens.
- Låt såsen sjuda i cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar och blanda ner ansjovisen. Mixa såsen slät.
- Potatisragu: Skär potatisen i klyftor. Koka den tillsammans med lagerblad och kryddor i vatten i cirka 5 minuter.
- Tillsätt då brysselkålen och låt den koka mjuk tillsammans med potatisen.
- Tillsätt i ärtorna på slutet.
- Värm under tiden lutfisken och såsen. Smaka av såsen och tillsätt salt och vitpeppar.
- Servera lutfisken tillsammans med sås och potatisragu och dekorera med en ansjovisfilé på varje tallrik.