Börja med lutfisken: Skölj lutfisken under rinnande kallt vatten tills vattnet är helt klart. Låt sedan fisken ligga i vatten i kylskåpet över natten.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form med höga kanter. Salta och täck med aluminiumfolie. Koka i ugn 40-55 minuter.
Såsen: Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Ta av plattan men fortsätt att hålla varmt.
Låt vetemjölet sakta fräsa ihop med smöret (Om man använder maizena ska det i på slutet, då kan smöret också uteslutas).
Innan mjölet tar någon som helst färg men ändå börjar få en lätt nötdoft, fyll på med kokande mjölk och grädde under stark vispning. Tillsätt lite i taget, till önskad konsistens.
Låt såsen sjuda i cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar och blanda ner ansjovisen. Mixa såsen slät.
Potatisragu: Skär potatisen i klyftor. Koka den tillsammans med lagerblad och kryddor i vatten i cirka 5 minuter.
Tillsätt då brysselkålen och låt den koka mjuk tillsammans med potatisen.
Tillsätt i ärtorna på slutet.
Värm under tiden lutfisken och såsen. Smaka av såsen och tillsätt salt och vitpeppar.
Servera lutfisken tillsammans med sås och potatisragu och dekorera med en ansjovisfilé på varje tallrik.