Laxsida med krämigt basilikatäcke och potatisstomp

NYHET
koket.se
Laxsida med krämigt basilikatäcke och potatisstomp
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Laxsida med krämigt basilikatäcke och potatisstomp

15 ingredienser

35 min

Laga och bjud på succémiddag med hel laxsida som får ett täcke av basilika, crème fraiche, vitlök och parmesan. Medan laxen sköter sig själv i ugnen stompas kokt potatis ihop med parmesan, citron och olivolja.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 700 g laxfilé
  • 3 dl crème fraîche
  • 2 krukor färsk basilika, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2-3 dl parmesanost, finriven
  • 900 g fast potatis, skalade
  • 4 salladslökar, skivad
  • 4 msk olivolja
  • 1 citron, pressad saft
  • 400 g körsbärstomater, halverade
  • 65 g rucolasallad
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda crème fraiche med basilika, vitlök och parmesan. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg laxen i en ugnsform och bred på röran. Ställ in i ugnen och tillaga ca 15 minuter.
  4. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och stompa potatisen med potatisstomp. Lägg i salladslök och ringla på olivoljan samt pressa på citron. Rör om och smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg halverade körsbärstomater och rucola i en salladsskål. Ringla över olivolja och balsamvinäger, salta och peppra och rör om.
  6. Servera den krämiga laxen med den friska potatisstompen och tomat- och rucolasallad.