Laxsashimi med ris och krispig kålsallad

POPULÄRT
koket.se
Laxsashimi med ris och krispig kålsallad
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Laxsashimi med ris och krispig kålsallad

18 ingredienser

En perfekt alternativ för dig som gillar sushi men vill slippa pillet med att göra rullar och portionsbitar. Här serveras färsk laxfilé i sojamarinad på en bädd av sushiris tillsammans med krispig kålsallad och het majonnäs. Galet gott blir det!

Se Catarina König laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 400 g salmalax, eller froyalax (välj en lax av god kvalitet)
  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 cm färsk ingefära, tunt skivad

Sallad

  • 4 dl spetskål, finskuren
  • 1 dl rödkål, finskuren
  • 1 dl edamamebönor
  • 0,5-1 dl rostad lök
  • färsk koriander

Chilimajonnäs

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 msk sriracha
  • 1 tsk japansk soja
  • 0,5 limefrukt, pressad saft

Sushiris

  • 4 dl sushiris (rundkornigt)
  • 3,5 dl vatten
  • Sushi su (till riset)
  • 0,5 dl risvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 0,75 tsk salt

Gör så här

  1. Skölj sushiriset under kallt vatten i ca 10 minuter. Låt det sedan dra i kallt vatten ca 20-30 minuter.
  2. Lägg riset i en kastrull och häll på vattnet. Täck med en plastfilm och sätt på lock.
  3. Låt koka upp ordentligt och dra sedan ned värmen för att låta det gå klart på låg värme. Låt sjuda ca 20 minuter. Stäng sedan av värmen och låt riset dra tills allt annat är färdigt.
  4. Smält samman ingredienserna till din sushi su i en kastrull. Blanda sedan ned i det färdiga riset.
  5. Blanda ihop japansk soja, sesamolja och tunt skivad ingefära till marinaden för laxen.
  6. Skär laxen i tunna skivor på snedden. Lägg i marinaden och låt dra i kylen ca 20 minuter (tills riset är klart).
  7. Skär spetskål och rödkål fint.
  8. Blanda ihop ingredienserna till chilimajonnäsen och smaka av. Ställ svalt.
  9. Skeda upp ris på tallrikar. Lägg sashimi runt om och toppa med krispig kålsallad, edamamebönor, chilimajonnäs, rostad lök och koriander.