Laxsashimi med fänkål, ingefärs- och apelsinmajonnäs samt brödcrunch

9 röster
4
4

Du behöver

  • 500 g färsk lax, t ex salma eller fröya

Brödcrunch

  • 2 skivor vitt bröd, gärna surdegsbröd
  • olja, att steka i

Majonnäs med ingefära

  • 4 msk pressad apelsinsaft och lite rivet zest
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 2 äggulor
  • 0,5 msk riven ingefära
  • 2,5 dl rapsolja

Fänkål

  • 1 stor fänkål
  • 0,5 pressad citron
  • 1 nypa salt

Servering

  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 50 g lax-eller forellrom
  • 1 bunte vattenkrasse
  • 0,5 gurka

Gör så här

  1. Brödcrunch
    Riv brödet i små bitar och stek till frasigt och gyllene runtom. Lägg att rinna av på trippelt hushållspapper.
  2. Majonnäs
    Riv lite apelsinskal och spara till slutet av såsen. Koka ner pressad apelsin, soja samt risvinäger i en liten kastrull så halva mängden kvarstår. Kyl ner i iskallt vattenbad.
  3. Gör emulsionen genom att vispa samman äggulan med hälften av den nerkokta sojan, Tillsätt oljan droppvis under ständig vispning till en väldigt tjock emulsion. Rör i resterande nerkokta soja, några flagor apelsinzest samt ingefära.
  4. Citronfänkål
    Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. Droppa över citron, salta och rör om.
  5. Servering
    Hyvla gurka med en mandolin eller potatisskalare till långa strängar. Skiva laxen i tunna skivor, ca 3 mm, och lägg direkt på tallriken. Lägg sedan upp citronfänkålen, gurkan, ingefärsemulsion, laxrom och strössla svarta sesamfrön över laxen. Toppa med brödcrunchet och vattenkrasse.
6 januari 2018

Fler goda recept