Laxsashimi med fänkål, ingefärs- och apelsinmajonnäs samt brödcrunch

POPULÄRT
koket.se
Laxsashimi med fänkål, ingefärs- och apelsinmajonnäs samt brödcrunch
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Laxsashimi med fänkål, ingefärs- och apelsinmajonnäs samt brödcrunch

16 ingredienser

En riktigt god bjudrätt som är enkel att laga till många. Skivad lax med hemgjord apelsin- och ingefärsmajonnäs, citronfänkål och brödcrunch.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g lax (t ex salma eller fröya)

Brödcrunch

  • 2 skivor vitt bröd, gärna surdegsbröd
  • olja, att steka i

Majonnäs med ingefära

  • 4 msk pressad apelsinsaft och lite rivet zest
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 2 äggulor
  • 0,5 msk ingefära, riven
  • 2,5 dl rapsolja

Fänkål

  • 1 fänkål (stor)
  • 0,5 citron, pressad
  • 0,5 krm salt

Servering

  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 50 g laxrom (eller forellrom)
  • 1 knippe vattenkrasse
  • 0,5 gurka

Gör så här

Brödcrunch

  1. Riv brödet i små bitar och stek till frasigt och gyllene runtom. Lägg att rinna av på trippelt hushållspapper.

Majonnäs

  1. Riv lite apelsinskal och spara till slutet av såsen. Koka ner pressad apelsin, soja samt risvinäger i en liten kastrull så halva mängden kvarstår. Kyl ner i iskallt vattenbad.
  2. Gör emulsionen genom att vispa samman äggulan med hälften av den nerkokta sojan, Tillsätt oljan droppvis under ständig vispning till en väldigt tjock emulsion. Rör i resterande nerkokta soja, några flagor apelsinzest samt ingefära.

Citronfänkål

  1. Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. Droppa över citron, salta och rör om.

Servering

  1. Hyvla gurka med en mandolin eller potatisskalare till långa strängar. Skiva laxen i tunna skivor, ca 3 mm, och lägg direkt på tallriken. Lägg sedan upp citronfänkålen, gurkan, ingefärsemulsion, laxrom och strössla svarta sesamfrön över laxen. Toppa
  2. med brödcrunchet och vattenkrasse.