Laxpudding med grönkål och skirat smör
Laxpudding med grönkål och skirat smör
18 ingredienser
1 h
Försvinnande god laxpudding som görs på både färsk och gravad lax. Lite grönkål i gör hela grejen! Servera med grön sallad och skirat smör.
Ingredienser
- 1 silverlök
- 1-2 msk smör
- 300 g gravad lax
- 300 g laxfilé
- ca 600 g potatis, kokt
- 3 ägg
- 4 dl gräddmjölk
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar, från kvarn
- 200 g grönkål
- 1 knippe dill
grön sallad
- 1 fänkål
- 0,5 gurka
- 70 g bladspenat
- 1 knippe dill
- 1 schalottenlök, finhackad
- 0,5 citron
Servering
- smör, skirat
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Skala och skiva silverlöken tunt och fräs den mjuk i lite smör, sätt åt sidan att svalna.
- Smörj en ugnsform med resterande smör. Skiva laxen tunt och skär den kokta potatisen i centimetertjocka skivor.
- Vispa ägg och gräddmjölk till en jämn äggstanning och smaksätt med salt och peppar. Ansa grönkålen, skär bort stammen om den är grov. Bryt kålen i mindre bitar. Grovhacka dillen.
- Varva potatis, lax, lök, dill och grönkål i formen med ett avslutande lager potatis på toppen.
- Slå över äggstanningen och peta lite med en gaffel så den rinner ner överallt, sätt in formen mitt i ugnen grädda i ca 45-50 minuter tills den ”stannat” och blivit gyllenbrun på ytan.
Grön sallad
- Skölj spenaten och hacka dillen grovt, skiva fänkål och gurka tunt och varva i en skål med spenat och dill. Strö över finhackad schalottenlök och pressad citronsaft.
- Servera laxpuddingen, salladen och skirat smör.