Laxpudding med grönkål och skirat smör

Laxpudding med grönkål och skirat smör
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Laxpudding med grönkål och skirat smör

18 ingredienser

1 h

Försvinnande god laxpudding som görs på både färsk och gravad lax. Lite grönkål i gör hela grejen! Servera med grön sallad och skirat smör.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 silverlök
  • 1-2 msk smör
  • 300 g gravad lax
  • 300 g laxfilé
  • ca 600 g potatis, kokt
  • 3 ägg
  • 4 dl gräddmjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, från kvarn
  • 200 g grönkål
  • 1 knippe dill

grön sallad

  • 1 fänkål
  • 0,5 gurka
  • 70 g bladspenat
  • 1 knippe dill
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 citron

Servering

  • smör, skirat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skala och skiva silverlöken tunt och fräs den mjuk i lite smör, sätt åt sidan att svalna.
  3. Smörj en ugnsform med resterande smör. Skiva laxen tunt och skär den kokta potatisen i centimetertjocka skivor.
  4. Vispa ägg och gräddmjölk till en jämn äggstanning och smaksätt med salt och peppar. Ansa grönkålen, skär bort stammen om den är grov. Bryt kålen i mindre bitar. Grovhacka dillen.
  5. Varva potatis, lax, lök, dill och grönkål i formen med ett avslutande lager potatis på toppen.
  6. Slå över äggstanningen och peta lite med en gaffel så den rinner ner överallt, sätt in formen mitt i ugnen grädda i ca 45-50 minuter tills den ”stannat” och blivit gyllenbrun på ytan.

Grön sallad

  1. Skölj spenaten och hacka dillen grovt, skiva fänkål och gurka tunt och varva i en skål med spenat och dill. Strö över finhackad schalottenlök och pressad citronsaft.
  2. Servera laxpuddingen, salladen och skirat smör.