Laxpudding med brynt smör

POPULÄRT
koket.se
Laxpudding med brynt smör
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Laxpudding med brynt smör

12 ingredienser

En utmärkt bjudrätt som sköter sig själv i ugnen och skickas direkt ut på bordet när gästerna kommer. Bjud den gärna med en fräsch grönsallad.

WW ViktVäktarna

Se Catarina König laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 900 g potatis
  • 2 gula lökar
  • 4 ägg
  • 1 dl vispgrädde (eller matlagningsgrädde)
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 kruka dill
  • cayennepeppar, en knivsudd
  • 350-400 g gravad lax, i skivor
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Brynt smör

  • 100 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka potatisen.
  3. Skala, halvera och skiva löken tunt. Hacka dillen.
  4. Fräs löken mjuk och glansig i en klick smör i en stekpanna på medelhög värme.
  5. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och fint hackad dill. Salta, peppra och tillsätt en knivsudd cayennepeppar.
  6. Häll av potatisen och låt den svalna. Skala potatisen och skär i tjocka skivor.
  7. Smörj en ugnsform med smör i botten och varva den skivade potatisen med laxskivor och den mjukstetka löken.
  8. Häll äggstanningen över. Tillaga i ugnen ca 30 minuter.
  9. Bryn smöret i en kastrull under vispning.
  10. Servera laxpuddingen med brynt smör och gärna en god grönsallad till.