Paj med varmrökt lax och sparris

220 röster
1,5 h
4
Paj med varmrökt lax och sparris
Foto: Anna Clarén

En underbart god paj med len smak av varmrökt lax, parmesan och sparris. Paj är enkel buffémat som kan förberedas i god tid. Recept från boken Lax och kyckling.

Receptet ger 4 portioner som huvudrätt eller 8 bufféportioner.

Se fler recept från boken

Lax och kyckling


Visa mer
1,5 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl fullkornsdinkel (eller grahamsmjöl)
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 1 purjolök
  • 200 g grön sparris
  • margarin att steka i (eller smör)
  • salt
  • 300-400 g varmrökt lax

Äggstanning

  • 100 g parmesanost
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 ägg
  • 1,5 dl dill, finhackad
  • salt
  • peppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Kör vetemjöl, fullkornsdinkel eller grahamsmjöl och margarin eller smör i en matberedare.
  2. Tillsätt vattnet och kör alltsammans till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt den stå kallt i 30 minuter.
  3. Förgrädda pajskalet i 225 graders ugnsvärme i 10 minuter.
  4. Skär purjolöken i fina skivor. Skär bort den nedersta hårda biten på sparrisen.
  5. Fräs först purjolök och sedan sparris lite lätt i margarin eller smör. Salta.
  6. Lägg purjolöken i botten på pajskalet. Dela laxen i bitar och fördela den ovanpå.
  7. Riv parmesanosten fint på rivjärnet.
  8. Blanda parmesan, majonnäs, crème fraiche, dill, ägg, salt och peppar till en äggstanning.
  9. Häll äggstanningen över laxen. Lägg sparrisen ovanpå.
  10. Grädda pajen i 25–30 minuter. Servera med en sallad.
23 mars 2012
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...