Laxsida med honung och chili

134 röster
40 min
4
Laxsida med honung och chili
Foto: Anna Clarén

Chili, soja och honung sätter smak på ugnsbakad lax, en superlätt festrätt! Servera med ljuvligt god gräddstuvad purjolök. Recept från boken Lax och kyckling.

Se fler recept från boken

Lax och kyckling


Visa mer
40 min
4

Du behöver

  • 1 hel laxsida, utan skinn [600-700 g]
  • 3 msk akaciahonung (eller vanlig honung)
  • 0,5 citron, saften
  • 1 msk japansk soja
  • 2 msk olivolja
  • 1 röd chilifrukt
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen
  • 1 kruka färsk koriander (eller dill)

Gräddstuvad purjolök

  • 2 purjolökar (av medelstorlek)
  • margarin, att steka i (eller smör)
  • 3 dl vispgrädde 40 % (eller mellangrädde, kanske lite mer)
  • salt
  • peppar

Till servering

  • potatis, kokt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Ugnsbakad lax
    Lägg laxsidan på ett bakplåtspapper och vik upp papperet så att det blir som en form som är något större än fisken. Lägg alltsammans på en plåt eller i en stor ugnsfast form.
  2. Ringla över honung, pressad citron, soja och olivolja.
  3. Hacka chilin fint och strö den ovanpå.
  4. Strö på salt och peppar.
  5. Ugnsbaka i 175 grader i ca 30 minuter. Strö på koriander.
  6. Gräddstuvad purjolök
    Ansa och skär purjolöken i fina skivor och fräs dem i margarin eller smör i en kastrull.
  7. Häll på grädden och låt alltsammans koka i några minuter så att purjolökssåsen blir krämig. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera med t ex kokt potatis.

Laddar fler recept...