Laxsida med honung och chili

144 röster
40 min
4
Laxsida med honung och chili
Foto: Anna Clarén
40 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 hel laxsida, utan skinn [600-700 g]
  • 3 msk akaciahonung (eller vanlig honung)
  • 0,5 citron, saften
  • 1 msk japansk soja
  • 2 msk olivolja
  • 1 röd chilifrukt
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen
  • 1 kruka färsk koriander (eller dill)

Gräddstuvad purjolök

  • 2 purjolökar (av medelstorlek)
  • margarin, att steka i (eller smör)
  • 3 dl vispgrädde (eller mellangrädde, kanske lite mer)
  • salt
  • peppar

Till servering

  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Ugnsbakad lax
    Lägg laxsidan på ett bakplåtspapper och vik upp papperet så att det blir som en form som är något större än fisken. Lägg alltsammans på en plåt eller i en stor ugnsfast form.
  2. Ringla över honung, pressad citron, soja och olivolja.
  3. Hacka chilin fint och strö den ovanpå.
  4. Strö på salt och peppar.
  5. Ugnsbaka i 175 grader i ca 30 minuter. Strö på koriander.
  6. Gräddstuvad purjolök
    Ansa och skär purjolöken i fina skivor och fräs dem i margarin eller smör i en kastrull.
  7. Häll på grädden och låt alltsammans koka i några minuter så att purjolökssåsen blir krämig. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera med t ex kokt potatis.
17 februari 2012