Laxsida med honung och chili

120 röster
40 min
4
Laxsida med honung och chili
Foto: Anna Clarén

Chili, soja och honung sätter smak på ugnsbakad lax, en superlätt festrätt! Servera med ljuvligt god gräddstuvad purjolök. Recept från boken Lax och kyckling.

Se fler recept från boken

Lax och kyckling


Visa mer
40 min
4

Du behöver

  • 1 hel laxsida utan skinn (600–700 g)
  • 3 msk akaciahonung eller vanlig honung
  • 0,5 citron, saften
  • 1 msk japansk soja
  • 2 msk olivolja
  • 1 röd chilifrukt
  • Salt och grovmalen svartpeppar
  • 1 kruka färsk koriander eller dill

Gräddstuvad purjolök

  • 2 purjolökar av medelstorlek
  • Margarin eller smör att steka i
  • 3 dl vispgrädde eller mellangrädde, kanske lite mer
  • Salt och peppar

Till servering

  • Kokt potatis

Gör så här

  1. Ugnsbakad lax
    Lägg laxsidan på ett bakplåtspapper och vik upp papperet så att det blir som en form som är något större än fisken. Lägg alltsammans på en plåt eller i en stor ugnsfast form.
  2. Ringla över honung, pressad citron, soja och olivolja.
  3. Hacka chilin fint och strö den ovanpå.
  4. Strö på salt och peppar.
  5. Ugnsbaka i 175 grader i ca 30 minuter. Strö på koriander.
  6. Gräddstuvad purjolök
    Ansa och skär purjolöken i fina skivor och fräs dem i margarin eller smör i en kastrull.
  7. Häll på grädden och låt alltsammans koka i några minuter så att purjolökssåsen blir krämig. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera med t ex kokt potatis.
17 februari 2012

Laddar fler recept