Lax med dillsås och pommes duchesse

7 röster
4
Lax med dillsås och pommes duchesse
Foto: TV4
4
4 portioner

Du behöver

  • 4 portionsbitar laxfilé
  • smör till stekning

Dillsås:

  • 1 knippa dill
  • 1 dl kaffegrädde
  • 1 äggula
  • 0,5 citron
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 3 dl buljong
  • salt och malen vitpeppar
  • ev 0,5 citron
  • Potatismos:
  • 1 kg potatis
  • 2 äggulor
  • 1 msk matolja
  • salt, peppar

Gör så här

  1. Stek laxskivorna i smör.
  2. Sås: Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och vispa ner mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan. Tillsätt buljongen. Vispa ordentligt och låt såsen sjuda några minuter innan du vispar i gräddblandningen och låter såsen sjuda ytterligare. Klipp dillen fint. Vispa äggulan lätt och blanda med grädden, vispa ner i såsen. Den får inte koka, då koagulerar äggulan. Rör ner dillen och krydda med salt och peppar. Vill du ha såsen syrligare pressar du ner citron.
  3. Pommes duchesse: Skala och koka potatisen väl och ånga av den. Pressa och tillsätt äggulor, olja och kryddor. Blanda väl. Spritsa duchessen på en ugnssäker form och gratinera i 200° i 15 minuter.
  4. Servera med smörsvängda grönsaker.
10 juni 2009

Fler goda recept