Ryska piroger med lax

Foto: Susanne Hallmann
Ryska piroger med lax
16 ingredienser
1h 30 min
Goda och frasiga smördegspiroger med gravad lax, spenat och ägg. Recept från kokboken Lax - från vardag till lyx.
Läs mer om boken och kolla in fler recept från
Ingredienser
- 225 g gravad lax
- 2 ägg
- 1 förp smördegsplatta [6 st]
- 1 gul lök
- 2-3 klyftor vitlök
- olja
- 200 g färsk spenat
- 0,5 dl dill, finhackad
- 0,5 dl gräslök, finhackad
- salt
- peppar
- 0,5 tsk muskot, riven
- 1 äggula, till pensling
Gott till pirogerna
- gräddfil (eller smetana)
- surdegsbröd
- sallad, rödlöksringar, kokta, kalla rödbetor, skivad saltgurka, kapris, konserverade champinjon eller annan konserverad svamp, rostad lök
Gör så här
- Värm ugnen till ca 225 grader.
- Koka äggen 7–8 minuter och låt dem svalna.
- Tina smördegsplattorna.
- Mjöla bordet och kavla ut plattorna till nästan dubbel storlek.
- Hacka lök och vitlök och fräs i olja i en stekpanna tills löken är mjuk men utan att den får färg.
- Låt svalna.
- Fräs spenaten i lite olja.
- Lägg ut smördegsplattorna och fördela lökhacket, spenatblad, dill- och gräslökshack på halva degplattorna.
- Skär laxen i små bitar och hacka äggen.
- Lägg på lax- och ägghack.
- Krydda med salt, peppar och muskot.
- Pensla degen med äggula runt kanterna och vik över.
- Skär bort hörnen så det blir halvmånar. Rektangulära piroger går naturligtvis lika bra.
- Tryck till runt kanten med en gaffel.
- Pensla hela pirogerna med äggula.
- Baka pirogerna i ugnen ca 25 minuter.
- Servera med valfria tillbehör. Bjud gärna på en skål med gräddfil eller rysk smetana och surdegsbröd.