Lättstekt tonfisk med en ljummen sparrissallad och rouille
Lättstekt tonfisk med en ljummen sparrissallad och rouille
18 ingredienser
40 m
En somrig och fräsch sallad med färsk tonfisk och en smakrik rouille!
Rouillen räcker till fler portioner men är svår att göra mindre av.
Ingredienser
sallad
- 250 g grön sparris
- 1 mango
- 1 röd paprika
- 4 skivor tonfisk à 170 g (helst 2 cm tjocka)
- olivolja
- flingsalt
- 100 g mâchesallad
- 4 klyftor limefrukt
Rouille
- 0,5 röd paprika
- 2 klyftor vitlök
- 0,5 g saffran
- 1 äggula
- 1 tsk citronsaft, pressad
- 1 tsk dijonsenap
- 1 dl olja, med neutral smak
- 1 dl olivolja
- salt
- cayennepeppar
Gör så här
- Börja med rouillen. Tärna den rostade paprikan och hacka vitlöken. Lägg ner samtliga ingredienser utom oljan i en mixer. Starta mixern och tillsätt olja sakta till en tjock och fin rouille. Smaka av med salt och ett stänk cayennepeppar.
- Skär av de 2 nedersta cm från sparrisen. Skala, kärna ur och tärna mangon. Skär den rostade paprikan i bitar om ca 2 cm.
- Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta tonfisken och stek den i olivolja ca 1,5 minut på varje sida tills kärntemperaturen är ca 30 grader (dvs ganska rå kärna).
- Värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek sparrisen i olivolja ca 3 minuter. Tillsätt paprikan och mangon och stek vidare i ca 1 minut. Smaka av med salt och blanda ner machesalladen.
- Servera tonfisken tillsammans med salladen och rouillen och pressa gärna över lite lime och strö på lite flingsalt.