Lättstekt tonfisk med en ljummen sparrissallad och rouille

40 m
4
Lättstekt tonfisk med en ljummen sparrissallad och rouille
Foto: Mattias Larsson
40 m
4

Du behöver

Sallad

  • 250 g grön sparris
  • 1 mango
  • 1 röd paprika
  • 4 skivor tonfisk à 170 g (helst 2 cm tjocka)
  • olivolja
  • flingsalt
  • 100 g machesallad
  • 4 klyftor lime

Rouille

  • 0,5 röd paprika
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 g saffran
  • 1 äggula
  • 1 tsk pressad citronjuice
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl olja med neutral smak
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • cayennepeppar

Gör så här

  1. Börja med rouillen. Tärna den rostade paprikan och hacka vitlöken. Lägg ner samtliga ingredienser utom oljan i en mixer. Starta mixern och tillsätt olja sakta till en tjock och fin rouille. Smaka av med salt och ett stänk cayennepeppar.
  2. Skär av de 2 nedersta cm från sparrisen. Skala, kärna ur och tärna mangon. Skär den rostade paprikan i bitar om ca 2 cm.
  3. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta tonfisken och stek den i olivolja ca 1,5 minut på varje sida tills kärntemperaturen är ca 30 grader (dvs ganska rå kärna).
  4. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek sparrisen i olivolja ca 3 minuter. Tillsätt paprikan och mangon och stek vidare i ca 1 minut. Smaka av med salt och blanda ner machesalladen.
  5. Servera tonfisken tillsammans med salladen och rouillen och pressa gärna över lite lime och strö på lite flingsalt.
Kommentera receptet

Fler goda recept