Lättrökt lax med brynt smörskum

NYHET
Lättrökt lax med brynt smörskum
Foto: TV4
Jonas Lagerström KK 2024
Jonas Lagerström KK 2024

Lättrökt lax med brynt smörskum

17 ingredienser

20 min

Lättrökt lax med brynt smörskum och sallad blir en fräsch rätt att bjuda på i vårsolen.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 600 g lax
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • rökspån
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 1 äggvita
  • vinäger
  • 1 grön paprika
  • 1 isbergssallad
  • 1 bok choy (eller pac choy)
  • 1 apelsin
  • 1 citron
  • olivolja
  • salt
  • ätbara blommor
  • buskkrasse

Gör så här

  1. Blanda salt med socker och grava laxen i 20 minuter.
  2. Rök sedan laxen med en rökpistol under lock eller i ugnen med rökspån.
  3. Baka laxen till en innertemperatur på 32 grader.
  4. Bryn smöret.
  5. Vispa ägg, vinäger och salt. Montera sedan i smöret.
  6. Fyll en sifon och lägg i gas. Sätt sifonen i ljummet vatten, ca 55 grader.
  7. Hyvla eller skär grönsakerna.
  8. Pressa apelsinen samt citronen och tillsätt olivolja och salt.
  9. Blanda salladen med vinägretten.
  10. Servera laxen med salladen, smörskum, olja, blommor och buskkrasse.