Lätt gravad rödingfilé med syrat äpple och blomkål

Lätt gravad rödingfilé med syrat äpple och blomkål
Foto: Daniel Ohlsson

Lätt gravad rödingfilé med syrat äpple och blomkål

21 ingredienser

1 h + 1 dygn

En fräsch och frisk förrätt som passar festligare tillfällen. /Viggo

Ingredienser

portioner

Gurkpulver

  • 1 gurka

Dillmajonnäs

  • 1 kruka färsk dill
  • 2 dl rapsolja
  • 2 äggulor
  • 2 tsk ättika 24 %
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt
  • peppar

Gravad röding

  • 400 g färsk rödingfilé, putsad
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl salt

Syrade äpplen och blomkål

  • 1 citron
  • 2 dl + 6 msk kallt vatten
  • 1 grönt äpple
  • 3 msk ättika 24 %
  • 3 msk strösocker
  • 6 fänkålsfrö
  • 100 g blomkål

Till servering

  • 12 ärtskott
  • 8 små dillkvistar

Gör så här

Gurkpulver

  1. Sätt på ugnen på 65 grader. Dela gurkan på längden, skrapa ur gurkkärnorna och bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Ställ i ugnen över natten (cirka 10 timmar) med ugnsluckan lite på glänt.
  2. Ta ut gurkkärnorna ur ugnen och låt stå i rumstemperatur under dagen så att de torkar ordentligt.
  3. Mal gurkkärnorna till ett fint pulver i kryddkvarn eller mixa dem i en skål med mixerstav.

Dillmajonnäs

  1. Mixa dill och rapsolja till en grön olja i matberedare eller blender. Låt stå i rumstemperatur över natten i ett glas täckt med lock eller plastfilm.
  2. Sila dilloljan genom en handduk eller finmaskig sil.
  3. Vispa ihop äggulorna med ättika och dijonsenap i en bunke. Tillsätt oljan under konstant vispning, först droppvis och sedan i en tunn stråle när majonnäsen börjar tjockna. Smaka av med salt och peppar.

Gravad röding

  1. Skär rödingfilén i åtta bitar. Grovhacka dillen.
  2. Blanda socker, salt och dill i en ugnsform. Lägg ner rödingfiléerna och gnid in dem med kryddblandningen. Låt stå i cirka 20 minuter i rumstemperatur.
  3. Skrapa av kryddblandningen noga (skölj eventuellt med lite kallt vatten) och ställ rödingfiléerna i kylskåpet till servering. Syrade äpplen och blomkål
  4. Skär citronen i två delar, och skiva den ena halvan. Pressa ner saften från den andra halvan i en burk, blanda ner 2 deciliter kallt vatten och lägg i citronskivorna. Skala äpplet och skär det i kuber. Lägg ner dem i citronvattnet och täck med lock.
  5. Blanda ättika, socker och 6 matskedar vatten i en kastrull och koka upp. Ta av kastrullen från värmen och lägg i fänkålsfröna. Låt stå i 5 minuter (eller längre för kraftigare fänkålssmak) och sila sedan av fänkålsfröna.
  6. Bryt blomkålen i små fina bitar och lägg dem i en burk. Häll lagen över blomkålsbitarna och täck med lock.
  7. Ta upp äppelbitarna ur citronvattnet och blanda ner dem i burken med blomkål precis före servering.

Servering

  1. Lägg två rödingfiléer på varje tallrik. Arrangera de syrade bitarna äpple och blomkål snyggt runt rödingen. Spritsa ut dillmajonnäsen i fyra till fem små bollar och garnera med ärtskott och små dillkvistar. Pudra över lite gurkpulver.