Lätt gravad rödingfilé med syrat äpple och blomkål

Lätt gravad rödingfilé med syrat äpple och blomkål
Foto: Daniel Ohlsson

Lätt gravad rödingfilé med syrat äpple och blomkål

21 ingredienser

1 h + 1 dygn

En fräsch och frisk förrätt som passar festligare tillfällen. /Viggo

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Gurkpulver

  • 1 gurka

Dillmajonnäs

  • 1 kruka färsk dill
  • 2 dl rapsolja
  • 2 äggulor
  • 2 tsk ättika 24 %
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt
  • peppar

Gravad röding

  • 400 g färsk rödingfilé, putsad
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl salt

Syrade äpplen och blomkål

  • 1 citron
  • 2 dl + 6 msk kallt vatten
  • 1 grönt äpple
  • 3 msk ättika 24 %
  • 3 msk strösocker
  • 6 fänkålsfrö
  • 100 g blomkål

Till servering

  • 12 ärtskott
  • 8 små dillkvistar

Gör så här

Håll skärmen tänd

Gurkpulver

  1. Sätt på ugnen på 65 grader. Dela gurkan på längden, skrapa ur gurkkärnorna och bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Ställ i ugnen över natten (cirka 10 timmar) med ugnsluckan lite på glänt.
  2. Ta ut gurkkärnorna ur ugnen och låt stå i rumstemperatur under dagen så att de torkar ordentligt.
  3. Mal gurkkärnorna till ett fint pulver i kryddkvarn eller mixa dem i en skål med mixerstav.

Dillmajonnäs

  1. Mixa dill och rapsolja till en grön olja i matberedare eller blender. Låt stå i rumstemperatur över natten i ett glas täckt med lock eller plastfilm.
  2. Sila dilloljan genom en handduk eller finmaskig sil.
  3. Vispa ihop äggulorna med ättika och dijonsenap i en bunke. Tillsätt oljan under konstant vispning, först droppvis och sedan i en tunn stråle när majonnäsen börjar tjockna. Smaka av med salt och peppar.

Gravad röding

  1. Skär rödingfilén i åtta bitar. Grovhacka dillen.
  2. Blanda socker, salt och dill i en ugnsform. Lägg ner rödingfiléerna och gnid in dem med kryddblandningen. Låt stå i cirka 20 minuter i rumstemperatur.
  3. Skrapa av kryddblandningen noga (skölj eventuellt med lite kallt vatten) och ställ rödingfiléerna i kylskåpet till servering. Syrade äpplen och blomkål
  4. Skär citronen i två delar, och skiva den ena halvan. Pressa ner saften från den andra halvan i en burk, blanda ner 2 deciliter kallt vatten och lägg i citronskivorna. Skala äpplet och skär det i kuber. Lägg ner dem i citronvattnet och täck med lock.
  5. Blanda ättika, socker och 6 matskedar vatten i en kastrull och koka upp. Ta av kastrullen från värmen och lägg i fänkålsfröna. Låt stå i 5 minuter (eller längre för kraftigare fänkålssmak) och sila sedan av fänkålsfröna.
  6. Bryt blomkålen i små fina bitar och lägg dem i en burk. Häll lagen över blomkålsbitarna och täck med lock.
  7. Ta upp äppelbitarna ur citronvattnet och blanda ner dem i burken med blomkål precis före servering.

Servering

  1. Lägg två rödingfiléer på varje tallrik. Arrangera de syrade bitarna äpple och blomkål snyggt runt rödingen. Spritsa ut dillmajonnäsen i fyra till fem små bollar och garnera med ärtskott och små dillkvistar. Pudra över lite gurkpulver.