Rådjurssadel

Foto: TV4
Rådjurssadel
21 ingredienser
Rådjurssadeln serveras här med en krämig potatisgratäng och en viltsås med smak av enbär.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck: Rött vin, Allesverloren, Sydafrika.
Ingredienser
Rådjurssadel
- 900 g rådjurssadel
- 1 msk salt
- 1 msk peppar
- 10 g smör (eller margarin)
Potatisgratäng
- 1 kg potatis
- 3 gula lökar
- 3-5 klyftor vitlök
- 3 dl grädde
- salt (efter smak)
Viltsås
- 3 gula lökar
- 2 morötter
- 50 g smör (eller margarin)
- 1 dl vatten
- 1 köttbuljong, tärning
- 1 msk soja
- 1 tsk dijonsenap
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk gelé, helst rönnbär (eller rödvinbärsgelé)
- 8-12 enbär
- 1 dl grädde
- 1 dl rött vin
Gör så här
Rådjurssadel
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Lossa filéerna från ryggbenet. Lägg tillbaka filéerna, linda snöre runt.
- Stek sadeln hastigt på hög värme i en stekpanna så att den får en fin färg. Salta och peppra.
- Sätt in sadeln i ugnen med en form under som samlar upp den saft som rinner ur köttet.
- Låt vara i ugnen i 40 min. Kontrollera med en stektermometer efter 30 min.
Potatisgratäng
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skiva potatisen.
- Skala och skiva löken.
- Lägg skivad potatis i ett första varv så att den täcker en smörjd ugnsform.
- Strö över ett lager med lök, salta måttligt.
- Pressa en vitlök över, försök fördela så gått det går.
- Fortsätt med ytterligare varv med skivad potatis lök och vitlök enligt ovan. Beroende på hur djup formen är. Avsluta med ett lager av skivad potatis.
- Häll på grädden.
- Täck formen med ugnsfolie. In i ugnen, låt stå i 30 minuter ta bort folien och sedan låt stå i 20 minuter till.
Viltsås
- Finhacka löken. Tärna morrötterna. Krossa enbären.
- Lägg smöret i en kastrull, häll i löken och morrötterna, låt koka/sjuda i 5 min. Rör om då och då.
- Tag av kastrullen. Sila av morrötterna och löken, häll tillbaka såsen i kastrullen.
- Tillsätt vattnet, köttbuljongen, sojan, senapen, tomatpurén, gelén och enbären, låt koka på svag värme i 5-10 minuter. Vill man ha såsen lite tjockare, tillsätt maizena till önskad konsistens.
- Tillsätt vinet och grädden och låt koka på svag värme i ytterligare 5 minuter.