5G-lökringar med cheddarkräm och lökpulver

Hacka lök som kockarna

Calle Soto, amatörkock och råvaruexpert, tipsar om hur du lyckas med löken. Spelar det någon roll om du använder en dyr eller billig kniv? Hur ska du hacka för att få perfekta bitar? Och hur får du till perfekt tunna lökskivor? Lär dig av tipsen här!

En vass kniv

Det kan låta som en självklarhet men bara för att du har en dyr kniv så betyder det inte att den är vass.

En massproducerad kniv för 200 kr som är nyslipad med skarpt blad är att föredra framför en dyr hantverksmässig kniv som har ett trött och trubbigt blad. Ett trubbigt blad krossar löken mer vilket gör att den får en jäsande lukt och smak, kan inte förvaras fräsch lika länge och det kommer påverka smaken i synnerhet om du ska äta den rå. Köp hellre en enklare kniv men satsa på en bra hemmaslip för 300-400 kr.  

Skynda inte

Det ser alltid coolt ut när professionella kockar hackar lök i 200km/h. Men som amatörkock ser Calle till att ta det lugnt för att få bästa resultat. Den klassiska tekniken för att hacka lök är att dela löken på mitten med roten kvar. Skär sedan jämna och raka snitt med en vass kniv hela vägen in till roten. Efter snitten kan du nu skära vågrät med lätt vinkel nedåt om du vill ha små fina kuber. Hacka sedan löken längs med roten, stödet kommer från ringfinger, långfinger och pekfinger där knogen på långfingret jobbar säkerhetsbältet.
Hacka lök som kockarna - skuren lök  

Mandolin

Mandolinen är ett fantastiskt verktyg som Calle använder flitigt i köket. Den hjälper till att skära tunna fina lökringar på knappt 1 mm i tjocklek med samma jämna fina resultat lök efter lök som aldrig skulle kunna återskapas med en vanlig kniv som verktyg. Mandolinen är perfekt när du ska göra ringar eller skivor av en lök.

För att få en extra fin krispighet i tunt skuren lök kan du lägga den i isvatten ca 30 minuter. Torka av på papper så får du en mildare löksmak med bra krisp.
Hacka lök som kockarna - mandolin

Goda recept med lök