Lantlig galette med tomat och getost

Lantlig galette med tomat och getost
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Lantlig galette med tomat och getost

14 ingredienser

1,5 h

En riktig favorit - rustik hembakt paj med tomater, getost och ricotta.

Ingredienser

pajdeg

  • 100 g smör
  • 3,5 dl grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 ägg

Fyllning

  • 250 g ricotta
  • 200 g getost
  • svartpeppar och flingsalt
  • 125 g körsbärstomater
  • 2-3 tomater (stora)
  • 1 klyfta vitlök, grovt riven
  • citrontimjan
  • dragon
  • olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kör alla ingredienser till pajdegen i bakmaskin, precis så att degen går ihop. Låt vila i kyl i en halvtimme.
  3. Kavla ut på mjölat bakbord. Lyft över till en plåt klädd med bakplåtspapper eller silikonmatta. Vik upp kanterna lite på pajdegen så fyllningen inte rinner ut.
  4. Blanda ricotta och getost i en skål och krydda med svartpeppar. Bred ut över pajbotten, men inte hela vägen ut.
  5. Dela körsbärstomaterna och skär de större tomaterna i grova bitar. Lägg över på pajen, riv över vitlök, salta och strö över timjan och dragon.
  6. Grädda pajen i ca 40-50 minuter eller tills den har fått fin färg.