Langos med citronkräm

Markiz Talhaoui

Langos med citronkräm

19 ingredienser

1 h

Vad sägs om langos med citronkräm och råfriterad lök, toppad med räkor och örter? En riktigt festlig och god rätt att servera som lunch eller lättare middag.

Ingredienser

portioner stycken

Langos

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 potatis, stor kokt
  • 1 tsk salt
  • ca 7 dl vetemjöl special
  • 1 dl vetemjöl (till utbakning)
  • 5 dl frityrolja

Råfriterad lök

  • 1 gul lök
  • salt

Citronkräm

  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl olivolja
  • 1 citron
  • 1 tsk harissa
  • salt
  • vitpeppar

Servering

  • 2-3 dl manchegoost (eller Gruyere)
  • 300 g skalade räkor
  • 1 msk dill
  • 1 msk färsk koriander

Gör så här

Langos

  1. Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda med riven potatis, salt och vetemjöl. Arbeta till en slät, blank och ganska lös deg som får jäsa 35-40 minuter.

Råfriterad lök

  1. Skala och skär löken i så tunna skivor som möjligt. Lägg skivorna i en bunke med iskallt vatten och salt. Separera ringarna ordentligt och låt ligga i 30 minuter.

Citronkräm

  1. Vispa crème fraiche och olivolja. Riv i citronskal, blanda väl och smaka av med salt och vitpeppar.

Langos forts.

  1. Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 16 bitar (för 16 portioner). Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem jäsa ca 10 minuter på väl mjölat bakplåtspapper.
  2. Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad panna och låt den bli het. Prova med en liten bit vitt bröd.
  3. Fritera langosbröden, ett i taget, i oljan någon minut på var sida tills färgen är gyllengul. Lägg upp dem på galler eller hushållspapper.

Servering

  1. Bred på citronkrämen och toppa sedan med ost, räkor, råfriterad lök och örter.