Lammtartar på ytterfilé

NYHET
Lammtartar på ytterfilé
Foto: Tea Malmegård
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Lammtartar på ytterfilé

18 ingredienser

20 min

Förgyll kvällen med den här lyxiga förrätten.

Ingredienser

portioner

Lamm

  • 200 g lammytterfilé
  • 2 schalottenlökar
  • 0,25 rågbröd
  • 50 g lagrad prästost, smulad
  • krasse

Dragonemulsion

  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 äggula
  • ca 0,5 krm salt
  • 1 msk dijonsenap
  • 50 g babyspenat
  • 3 krukor färsk dragon
  • 3 dl matolja

Servering

  • fisksås (colatura)
  • kallpressad rapsolja
  • svartpeppar
  • salt
  • ramslökskapris
  • krasse

Gör så här

Lamm

  1. Tärna lammköttet i fina tärningar.
  2. Tärna schalottenlöken superfint.
  3. Skiva rågbrödet så tunt du kan med en kniv. Pensla brödet med olivolja och strö över flingsalt.
  4. Torka brödet på 170 grader med varmluftseffekt tills brödet är krispigt. Ibland kan du behöva sänka temperaturen de sista minuterna för att inte bränna de tunna brödflarnen.

Dragonemulsion

  1. Vispa ihop rödvinsvinäger, äggula, finkornigt salt och dijonsenap.
  2. Mixa plockad dragon, spenat och matolja med en stavmixer tills dragonbladen går sönder och du har en ljusgrön olja.
  3. Tillsätt oljan i omgångar i den andra blandningen. Addera eventuellt lite extra olja vid behov.

Servering

  1. Blanda samman tärnat kött och fintärnad schalottenlök. Smaka upp med fisksås, rapsolja, svartpeppar och eventuellt salt.
  2. Fördela tartaren på 4 assietter.
  3. Klicka över dragonemulsion.
  4. Fördela ramslökskapris över och strö över osten.
  5. Lägg över rågbrödsflarnen och toppa med krasse.