Lammracks med potatiskroketter och rosmarinsky

29 röster
2

En rustik och lyxig rätt på lammrack med vitlök och rosmarin, friterade kroketter med Västerbottensost och en rödvinssås med tydlig smak av rosmarin.

Visa mer
2

Du behöver

Kroketter

  • 4 stora potatisar
  • 1 dl Västerbottensost
  • 1 äggula
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 dl pankoströbröd
  • 5 dl frityrolja

Lammracks

  • 400 g lammracks
  • olivolja
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • salt och peppar
  • ett par kvistar rosmarin
  • en rejäl klick smör

Rödvinssås

  • 2 dl rödvin
  • 2 msk oxfond
  • 1 kvist rosmarin
  • 0,5 rödlök
  • en rejäl klick smör
  • vitpeppar
  • salt

Servering

  • 2 blad grönkål

Gör så här

  1. Börja med att skala och koka potatisen.
  2. Gnid in lammracksen med lite olivolja, krossad vitlök, salt, peppar och ett par kvistar rosmarin. Stek lammet i smör tills det fått fin färg. Sätt in i ugnen på 150 grader och stek tills innertemperaturen är 54 grader.
  3. Koka ihop vinet med fond, lök och rosmarin. Låt reducera tills hälften återstår. Sila bort lök och rosmarin och ställ åt sidan.
  4. Pressa den kokta potatisen ner i en bunke. Blanda i riven Västerbottensost, salt, äggulan samt lite av pepparn. Rör om och forma till bollar.
  5. Rulla bollarna först i mjölet sedan i ägget och allra sist i pankoströbrödet.
  6. Fritera kroketterna gyllenbruna i frityrolja (ca 180 grader).
  7. Fritera grönkålsbladen fint krispiga.
  8. Värm på rödvinssåsen och rör ner en klick smör. Smaka av med salt och peppar.
  9. Skär upp lammet och lägg upp på tallrikar tillsammans kroketterna, rödvinssåsen och den friterade grönkålen.
24 januari 2018

laddar fler recept

Laddar fler recept