Lammlägg med rödvin, vitlök och krämigt potatismos

93 röster
3 h
4
Lammlägg med rödvin, vitlök och krämigt potatismos
3 h
4
4 portioner

Du behöver

Lammlägg

  • 2 kg lammlägg
  • salt
  • peppar
  • olivolja, att steka i
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 5 klyfta vitlök, skivade
  • 2 morötter, i tjocka slantar
  • 200 g rotselleri, i bitar
  • 2 kvist rosmarin
  • 400 g tomat, finkrossade
  • 4 dl rött vin

Potatispuré

  • 1 kg mjölig potatis (t ex king edward)
  • 2,5 dl mjölk
  • 75 g smör
  • riven muskotnöt
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • haricots verts, nykokta
  • 1 kruka persilja, hackad

Gör så här

  1. Salta och peppra lammläggen generöst. Bryn dem sen runtom i olivolja. Lägg i en ugnssäker gryta tillsammans med vitlök, lök, morot, rotselleri, rosmarin och krossad tomat.
  2. Slå vinet i stekpannan du stekta köttet i och låt koka upp.
  3. Häll över vinet i grytan, lägg på lock och sätt i ugnen på 175 grader. Låt tillagas i ugnen i 3 timmar tills lammet är riktigt mört och faller av från benet. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skala och koka potatis till mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt på plattan. Häll i mjölken i kastrullen och låt bli riktigt varm. Stöt först potatisen med en stilla visp, vispa sen på högsta effekt med lock över till en slät puré. Rör ner smör och smaka av med nyriven muskotnöt, salt och vitpeppar.
  5. Servera lammlägget med dess sås från grytan, grönsakerna, hackad persilja, potatispuré och haricots verts.
5 november 2016