Lammlägg med rödvin, vitlök och krämigt potatismos

Lammlägg med rödvin, vitlök och krämigt potatismos
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Lammlägg med rödvin, vitlök och krämigt potatismos

96

5 steg att laga

19 ingredienser

3 h

Lammlägg är både snyggt och väldigt gott! I det här receptet gör du ett långkok tillsammans med rotfrukter, örter och vin och serverar med ett krämigt potatismos.

Ingredienser

portioner4 portioner

Lammlägg

  • 2 kg lammlägg
  • salt
  • peppar
  • olivolja, att steka i
  • 2 gul lök, i klyftor
  • 5 klyfta vitlök, skivade
  • 2 morot, i tjocka slantar
  • 200 g rotselleri, i bitar
  • 2 kvist rosmarin
  • 400 g tomat, finkrossade
  • 4 dl rött vin

Potatispuré

  • 1 kg mjölig potatis (t ex king edward)
  • 2,5 dl mjölk
  • 75 g smör
  • riven muskotnöt
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • haricots verts, nykokta
  • 1 kruka persilja, hackad

Gör så här

  1. Salta och peppra lammläggen generöst. Bryn dem sen runtom i olivolja. Lägg i en ugnssäker gryta tillsammans med vitlök, lök, morot, rotselleri, rosmarin och krossad tomat.
  2. Slå vinet i stekpannan du stekta köttet i och låt koka upp.
  3. Häll över vinet i grytan, lägg på lock och sätt i ugnen på 175 grader. Låt tillagas i ugnen i 3 timmar tills lammet är riktigt mört och faller av från benet. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skala och koka potatis till mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt på plattan. Häll i mjölken i kastrullen och låt bli riktigt varm. Stöt först potatisen med en stilla visp, vispa sen på högsta effekt med lock över till en slät puré. Rör ner smör och smaka av med nyriven muskotnöt, salt och vitpeppar.
  5. Servera lammlägget med dess sås från grytan, grönsakerna, hackad persilja, potatispuré och haricots verts.