Lammkotletter med tomat, fetaost och rosmarin

Lammkotletter med tomat, fetaost och rosmarin
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Lammkotletter med tomat, fetaost och rosmarin

20

6 steg att laga

26 ingredienser

30 m + frystid

Vitlöksstekta lammkotletter med tomat- och avokadosallad, sky och riven fetaost. Servera med rostad mandelpotatis och basilika.

Ingredienser

portioner4 portioner

Riven fetaost

  • 100 g fetaost

Rostad mandelpotatis

  • 600 g mandelpotatis
  • 1 knippe timjan
  • 4 klyfta vitlök
  • salt
  • olivolja

Tomatsallad

  • 600 g körsbärstomater
  • 1 rödlök
  • 1 kruka basilika
  • 2 avokado
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Lammkotletter

  • 1 kg lammkotlett
  • rosmarin
  • vitlök
  • salt
  • peppar
  • olja
  • smör

Lammsky

  • allt som finns kvar i stekpannan från lammkotletterna
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl spad från tomatsalladen
  • 30 g smör

Garnering

  • 1 knippe basilika

Gör så här

  1. Fetaost
    Frys in fetaosten över natten, så kan du riva den vid servering
  2. Rostad mandelpotatis
    Dela potatisen på längden och blanda med timjan, vitlök, salt och olivolja. Rosta i ugnen på 225 grader varmluft, ca 20-25 minuter.
  3. Tomat- och avokadosallad
    Dela på tomaterna och skiva rödlöken tunt. Blanda med plockad basilika, vinäger, olivolja, salt och peppar. Mosa ordentligt med händerna så tomaterna släpper vätska. Spara vätskan, den ska användas till lammskyn. Tillsätt avokadon precis innan servering.
  4. Lammkotletter
    Salta och peppra lammkotletterna. Bryn i olja och smör. Tillsätt rosmarin och vitlök. Stek ca 1-2 minuter per sida beroende på tjocklek. De ska vara medium (ca 58 grader) i mitten vid servering. Spara allt gott som finns i stekpannan till lammskyn.
  5. Lammsky
    Koka ur pannan med vitt vin. Slå på vätskan från tomatsalladen. Koka ihop och montera ner smör vid servering.
  6. Servering
    Lägg upp lamm, tomatsallad och potatis. Servera med lammsky, riven fetaost och färska basilika. Njut!