Lammgryta med inspiration från Skåne och Provence

Du behöver

  • 1,2 kg lammstek
  • 50 g varmrökt sidfläsk
  • 1 dl pepprig olivolja, gärna novello
  • 3 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 dl hemgjord kalvfond (använder du färdig, späd till 4 dl)
  • 2 dl hemgjord lammfond (använder du färdig, späd till 2 dl)
  • 4 kvistar timjan
  • 4 kvistar rosmarin
  • 800 g krossade tomater av bra kvalitet
  • 10 korn svartpeppar
  • 2 lagerblad
  • 200 g potatis
  • 150 g rotselleri
  • 500 g lammbräss
  • 30 g toppmurklor
  • 6 tomater
  • 100 g kokta vita bönor
  • salt

Gör så här

  1. Skär lammsteken och rökta fläsket i mindre bitar. Bryn köttet i olivolja i stor kastrull. Tillsätt och fräs lök och vitlök. Slå på krossade tomater och fond, tillsätt alla kryddor. Koka under lock i 3-4 timmar eller tills köttet blir mjukt och faller isär.
  2. Skala och dela ner rotselleri och potatis, koka mjuka i grytan. Stek brässen och murklor i panna och vänd ner i grytan tillsammans med delade tomater och vita bönor. Smaka av med salt och peppar. Toppa med färska örter eller smaksatt matolja.
Kommentera receptet

Fler goda recept