Lammfilé med vispat brynt salviasmör och potatishalvor

Från Sverige Lammfilé med vispat brynt salviasmör och potatishalvor
Foto: Köket.se

Lammfilé med vispat brynt salviasmör och potatishalvor

14 ingredienser

50 min

En lyxig rätt till höstens helgmiddagar! Lammytterfilé, haricots verts och rostade potatishalvor serveras med ett fluffigt brynt smör med salvia.

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 700 g lammytterfilé (Från Sverige)
  • 2 klyftor vitlök (Från Sverige)
  • 2-3 kvistar färsk rosmarin (Från Sverige)
  • smör, att steka i (Från Sverige)
  • 800 g potatis (Från Sverige)
  • rapsolja (Från Sverige)
  • salt
  • peppar
  • 250 g haricots verts (Från Sverige)

Vispat smör

  • 200 g smör (Från Sverige)
  • 0,5 kruka färsk salvia (Från Sverige)
  • salt
  • peppar
  • citron, saften

Gör så här

Vispad salviasmör

  1. Börja med smöret. Bryn smöret i en kastrull tills det börjar bli gyllene och dofta nötigt. Vispa under tiden så det inte bränns fast. Tillsätt salviabladen precis när smöret bubblar upp och innan det är färdigbrynt.
  2. Låt smöret svalna i kylskåpet tills det blivit fast igen. Vispa då smöret fluffigt med en elvisp och smaka av med lite citron, salt och peppar.

Potatishalvor

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och dela oskalade potatisar i halvor.
  2. Lägg potatisen i en ugnsform och ringla över rapsolja. Salta, peppra och blanda om ordentligt. Tillsätt gärna lite färsk rosmarin.
  3. Rosta potatishalvorna i ugnen i ca 40 minuter eller tills potatisen har fått fin färg. Sänk ugnen till 175 grader innan du stoppar in köttet.

Lammfilé

  1. Salta och peppra köttet runt om.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om. Lägg ner krossade vitlöksklyftor och en rosmarinkvist. Ös köttet med smöret medan du steker.
  3. Lägg över lammet i en ugnsform och låt köttet gå klart i ugnen tills innertemperaturen når ca 55 grader för medium rare och närmare 60 grader för medium. Tänk på att temperaturen fortsätter stiga när köttet vilar. Låt vila i 5 min innan du skivar upp köttet.

Servering

  1. Stek eller koka haricots verts snabbt och servera tillsammans med köttet, potatisen och det vispade smöret.

Märket Kött från Sverige gör det enkelt att välja svenskt lammkött.

TIPS!
Svensk mat – vad är det egentligen?
Från Sverige Kålpudding med lammfärs

Svensk mat – vad är det egentligen?

Svaret är enkelt: Det handlar om råvarorna och var maten tillverkas!

Läs mer