Lammfilé med svamprisotto, 
serveras med hallon- och chokladsås

Lammfilé med svamprisotto, 
serveras med hallon- och chokladsås
Foto: TV4

Lammfilé med svamprisotto, 
serveras med hallon- och chokladsås

9

14 steg att laga

24 ingredienser

30m

Mör lammfilé serveras med parmesandoftande svamprisotto och rödvinsås med hallon och choklad.

Ingredienser

portioner4 portioner

Risotto

  • 0,5 dl olivolja
  • 600 g blandad svamp, skogschampinjoner och ostronskivling
  • 4 schalottenlök
  • 4 dl ris
  • 3 dl vitt vin
  • 1 dl koncentrerad kycklingfond
  • 5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl parmesanost, riven

Lammfilé

  • 800 g lammfilé
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk olivolja

Hallon- och chokladsås

  • 2 schalottenlök, hackade
  • 1,5 msk smör
  • 2 dl rött vin
  • 2 msk kalvfond
  • 1 dl frysta hallon
  • 25 g choklad, Schweizernöt
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen

Gör så här

  1. Risotto
    Stek svamp i olivoljan.
  2. Tillsätt lök när svampen är nästan klar.
  3. När löken blir mjuk tillsätt riset och stek i 1 minut.
  4. Tillsätt vinet och den koncentrerade fonden och hälften av vattnet.
  5. Rör om och låt koka.
  6. Tillsätt 1 dl vatten när risotton har blivit tjockare och gör om steget tills riset är färdigkokt.
  7. Tillsätt salt och peppar.
  8. Häll ner parmesan och rör om tills den har smällt.
  9. Lammfilé
    Krydda lammfiléerna med cayenne, timjan, salt och peppar.
  10. Värm upp oljan i en stekpanna och stek lammfiléerna.
  11. Hallon- och chokladsås
    Fräs löken i 0,5 msk smör, tillsätt vinet och koka ner tills hälften återstår.
  12. Tillsätt fond och hallon. Koka upp.
  13. Sila av såsen och smaka av med choklad, salt och peppar.
  14. Avsluta såsen med att klicka ner 1 msk smör under vispning.