Lågtempererad älgentrecote

Lågtempererad älgentrecote
Foto: Tv4

Lågtempererad älgentrecote

Av: Liam - Hudiksvall

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1 h

Servera en lågtempererad älgentrecote med kantarellsås, jordärtskockspuré och pak choi som helgens lyxiga huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älgentrecote

  • 600 g entrecôte (älgentrecote)
  • 30 g smör
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar

Kantarellsås

  • 250 g kantareller
  • 25 g smör
  • 1,5 msk fond (svampfond)
  • 1 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • majsstärkelse (till redning)

Jordärtskockspuré

  • 300 g jordärtskocka
  • 300 g potatis
  • 1-2 dl grädde
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar

Pak choi

  • 400 g pak choi
  • smör (till stekning)

Gör så här

Älgentrecote

  1. Bryn köttet, krydda med salt och peppar. Tillsätt timjan, rosmarin och vitlök i stekpannan.
  2. Lägg allt från stekpannan i ugnsform. Deglacera stekpannan och häll det över entrecoten. Ställ i ugnen på 100 grader tills köttet är 58 grader.

Kantarellsås

  1. Fräs svampen i smör på lagom värme. Tillsätt svampfond och vatten. Låt koka ihop i någon minut.
  2. Tillsätt sen grädde och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt småkoka en stund. Smaka av med salt och peppar och red av med maizena.

Jordärtskockspuré

  1. Skala jordärtskockorna och potatisen. Koka dem mjuka. Häll av vattnet och kör dem slätt med elvisp.
  2. Värm grädde och smör och häll ner i purén till önskad konsistens. Tillsätt salt och peppar.

Pak choi

  1. Dela och skär pak choi i bitar. Fräs i stekpannan med lite smör.