bananbröd med smörkola

Laga mig - en konstnärlig kokbok med Lotta Lundgren

Lotta Lundgrens tredje kokbok "Laga mig" har utsetts till årets kokbok 2020! Vi passade på att fråga henne om boken, Olof Palmes hemliga glassrecept och hur det kommer sig att hon skrivit en tredje kokbok, trots att det inte var tanken.

Du har precis släppt din tredje kokbok som beskrivs som "enkel vardagsmat upphöjd till konst", berätta om den! 
Ja, som jag tolkar responsen så är det en bok man blir helt galen i. För egen del har ambitionen varit att slå alla rekord i kokbokeri. Tyvärr finns inte ordet kokbokeri så du får försöka föreställa dig en högkvalitativ blandning av svindlande vackra bilder, jättegod mat och kul läsning.

Vem är boken för?
Jag tycker inte att små barn ska läsa den, de har inte den intellektuella mognad som krävs. Om de ändå envisas, se till att de tvättat sina klibbiga små händer först. Grinigt och humorlöst folk ska nog också hålla sig borta. I övrigt är det fritt fram.

Vad får man som läsare ut av boken? 
Mer än man kan föreställa sig.

Berätta om Olof Palmes hemligstämplade glassrecept!
Det är ett recept med anor från 1700-talet som gått i arv i Olof Palmes släkt och endast delas med släktens kvinnor. Jag hörde talas om Olof Palmes glass för över tio år sedan och har sedan dess klått runt som en dåre för att få tag på receptet, tyvärr helt utan framgång. Receptet finns naturligtvis inte med i boken, det är som sagt hemligt. Men den som vill kan trösta sig med Olof Palmes glasskaka, min egen hommage till det gåtfulla originalet.

Köp Lottas nya bok här!

Du säger att du inte skulle skriva fler kokböcker men har (uppenbarligen) misslyckats. Hur hamnade du här?
Det blir sådär ibland. Jag satte mig ner för att skriva något. Först kom ingenting, sen skrev jag hundra sidor och trodde att det möjligen skulle kunna bli en experimentroman eller novellsamling men när jag läste igenom allt insåg jag att det var en kokbok. Först blev jag besviken men sen blev jag glad. På den vägen är det. 

Vilket är ditt favoritrecept från boken?
Något sådant recept har jag tyvärr inte, det är mina bästa recept allihop. De enda recept som kvalat in i Laga mig är mat som jag lagat väldigt många gånger men fortfarande vill laga och äta igen. Ett bra år kanske jag gör åtta-nio nya recept av den kvaliteten. 

Och sista frågan - hur lagar man Lotta Lundgren?
Åh, möjligheterna är många! Men enklast är att marinera henne i rödvin över natten, pensla med olivolja och baxa upp på grillen (men var noga så att det inte kommer hår i maten!). Servera med saltrostad potatis, vitlökssmör och en enkel tomatsallad.

Recept från boken