Bananbröd med smörkolasås
Bananbröd med smörkolasås
15 ingredienser
1 h
Magiskt fluffigt bananbröd som toppas med smörkolasås. En helt underbar smakkombination att servera till fikat!
Ingredienser
Bananbröd
- 100 g smör, rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- 2 ägg
- 1 dl ljus sirap
- 3 bananer (mogna)
- 3,5 dl vetemjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 1 tsk malen nejlika
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
Kolasås
- 2,5 dl strösocker
- 90 g smör
- 1,25 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk flingsalt
Gör så här
Bananbröd
- Värm ugnen till 175°C. Vispa smör och socker luftigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, vispa emellan. Tillsätt sirap och finskivade bananer och vispa till slät smet. Blanda alla torra ingredienser, rör ner och vispa slätt.
- Fodra (eller smöra och bröa) en bakform med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter eller tills kakan bara är aningen krämig i mitten. Servera ljummen med smörkolasås och en kula vaniljglass, om du vill.
Smörkolasås
- Ta fram en medelstor kastrull. Strö ut en matsked av sockret i mitten av kastrullen. Värm på strax över medelvärme. När sockret börjat smälta, lyft och skaka försiktigt kastrullen så att sockret flyter ut. Rör absolut inte runt i sockret.
- Tillsätt två matskedar socker till och låt det smälta innan du tillsätter ytterligare två matskedar. När allt socker smält, tillsätt smöret, lite i taget och rör emellan – bli inte orolig när allt blir en klump, det löser sig! Ta kastrullen från värmen och tillsätt försiktigt grädden. Rör slutligen ner vaniljsocker och flingsalt.