Kyld tomatsoppa med färskost

Kyld tomatsoppa med färskost
Foto: Tv4

Kyld tomatsoppa med färskost

2

7 steg att laga

17 ingredienser

1 h + jästtid

Kyld tomatsoppa med färskost, örter och hembakat bröd blir en härlig förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Bröd

  • 0,5 förp jäst
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 1 tsk salt
  • 3 msk olja
  • 1 msk honung
  • 500-750 g vetemjöl (beroende på mjölsort)

Soppa

  • 500 g tomat (gula)
  • 1 gul lök
  • 3-4 dl grädde
  • 1 bit gul paprika
  • chilisås (en skvätt)
  • 2-5 tsk äppeljuice
  • salt
  • peppar

Servering

  • färskost
  • oliver
  • färsk oregano

Gör så här

  1. Bröd
    Lös jästen i ljummet vatten blandat med salt, olja och honung. Arbeta in mjölet ordentligt.
  2. Jäs i bunken i ca 40 minuter.
  3. Forma frallor och jäs igen i 30-40 minuter.
  4. Baka sedan på 230 grader ca 9-12 minuter.
  5. Soppa
    Lägg ner alla ingredienser i en gryta och sjud 30-40 minuter.
  6. Mixa, sila, kyl och smaka av med salt och peppar. Ev späd före servering om den blir för tjock.
  7. Servering
    Soppan serveras kall med färskost, oliver och oregano samt brödet.
TIPS!
läs mer
Sofia Antonsson 2

4 tips för känslig mage

Dietisten Sofia Antonssons tips för dig med IBS

Läs mer