• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Kycklingspett med söt gurksallad

Kycklingspett med söt gurksallad
Foto: Tv4

Kycklingspett med söt gurksallad

9 steg att laga

24 ingredienser

Smakrik förrätt med kycklingspett, eller oumpfspett för en vegetarisk version. Serverad med currysås och en söt grurksallad blir det här en rätt med både sötma och hetta i en kombination av både krispig och krämig konsistens.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Marinad:

  • 400 g kyckling (eller 150 g Oumpf)
  • 1 msk currypulver (stark)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk stärkelse
  • 0,5 dl matolja

Currysås:

  • 1 msk rödcurrypasta
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 dl vita bönor
  • 2 dl kokosmjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk ättika
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk stärkelse
  • 3 msk matolja

Söt gurksallad:

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk ättika
  • 1 tsk salt
  • 0,5 gurka, som skäres i tunna sneda små bitar
  • 2 schalottenlökar
  • 1 chilifrukt, stor som skäres i tunna skivor

Till servering:

  • jasminris
  • 4 , stora (t ex roman)
  • rostad lök

Gör så här

  1. Marinad
    Skär kycklingfile i små bitar. Rör ihop alla ingredienser. Lägg kyckling i marinaden i 24 tim. Oumpf en timme innan.
  2. Sås
    Stek bönorna i rikligt med smör. Rosta sesamfrön så de får färg, tillsätt lite smör.
  3. Kör bönorna mixer i någon sek.
  4. Stek curryn i kastrull på medelstark värme i 3 min, under omrörning. Tillsätt kokosmjölk och resten av ingredienserna, även bönpasta och sesamfrön. Låt koka ihop 3-5 min.
  5. Gurksallad
    Värm blir vatten och socker på svag värme tills sockret smälter, rör om då och då. Ta bort från plattan och tillsätt ättiksprit och salt.
  6. Skär gurkan i tunna sneda små bitar. Hacka schalottenlöken och skär chilin i tunna skivor.
  7. Blandas med sockerlaget 10 min innan servering.
  8. Kyckling
    Grilla kycklingspetten i ugn på 250 grader i ca 5-7 min.
  9. Servering
    Servera kokt ris i ett salladsblad toppas med rostad lök. Lägg upp kycklingspetten, såsen och gurksalladen på sidan om.