Kycklingspett med söt gurksallad

5 röster
4

Smakrik förrätt med kycklingspett, eller oumpfspett för en vegetarisk version. Serverad med currysås och en söt grurksallad blir det här en rätt med både sötma och hetta i en kombination av både krispig och krämig konsistens.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
4

Du behöver

Marinad:

  • 400 g kyckling (eller 150 g Oumpf)
  • 1 msk currypulver (stark)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk stärkelse
  • 0,5 dl matolja

Currysås:

  • 1 msk rödcurry pasta
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 dl vita bönor
  • 2 dl kokosmjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk ättika
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk stärkelse
  • 3 msk matolja

Söt gurksallad:

  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 tsk ättika
  • 1 tsk salt
  • 0,5 gurka, som skäres i tunna sneda små bitar
  • 2 schalottenlökar
  • 1 chilifrukt, stor som skäres i tunna skivor

Till servering:

  • Jasminris
  • 4 salladsblad, stora t ex roman
  • rostad lök
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Marinad
    Skär kycklingfile i små bitar. Rör ihop alla ingredienser. Lägg kyckling i marinaden i 24 tim. Oumpf en timme innan.
  2. Sås
    Stek bönorna i rikligt med smör. Rosta sesamfrön så de får färg, tillsätt lite smör.
  3. Kör bönorna mixer i någon sek.
  4. Stek curryn i kastrull på medelstark värme i 3 min, under omrörning. Tillsätt kokosmjölk och resten av ingredienserna, även bönpasta och sesamfrön. Låt koka ihop 3-5 min.
  5. Gurksallad
    Värm blir vatten och socker på svag värme tills sockret smälter, rör om då och då. Ta bort från plattan och tillsätt ättiksprit och salt.
  6. Skär gurkan i tunna sneda små bitar. Hacka schalottenlöken och skär chilin i tunna skivor.
  7. Blandas med sockerlaget 10 min innan servering.
  8. Kyckling
    Grilla kycklingspetten i ugn på 250 grader i ca 5-7 min.
  9. Servering
    Servera kokt ris i ett salladsblad toppas med rostad lök. Lägg upp kycklingspetten, såsen och gurksalladen på sidan om.
20 december 2018
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...