Kycklingsoppa med quinoa och yoghurt

NYHET
Kycklingsoppa med quinoa och yoghurt
Foto: Frida Ronge
Frida Ronge
Frida Ronge

Kycklingsoppa med quinoa och yoghurt

18 ingredienser

1 h

En värmande kycklingsoppa med quinoa och grekisk yoghurt blir en perfekt höstmiddag i helgen eller veckan.

Ingredienser

portioner

Buljong

  • 1 hel kyckling (ekologisk) [ca 1,1 kg]
  • 2 l vatten
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök, skalad i skivor
  • 1 msk salt (eller 2 msk Vegeta)

Kycklingsoppa

  • 2 dl quinoa
  • 1 förp sockerärtor
  • 1 förp färdigkokta stora vita bönor
  • 1 purjolök, bara den vita delen, strimlad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 dl citronsaft
  • 0,5 dl dill, finskuren
  • 0,5 dl färsk bladpersilja, finskuren

Servering

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 citron, zest
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

Buljong

  1. Lägg kycklingen i en stor kastrull och häll över vatten, vitpepparkorn, lagerblad, vitlöksklyftorna, gul lök och salt.
  2. Koka kycklingen i ca 45 minuter. Skumma av buljongen om det behövs.
  3. Ta upp kycklingen och strimla köttet, lägg ner skrovet igen och koka buljongen i minst 10 minuter till gärna längre upp mot 1 h. Lägg den strimlade kycklingen åt sidan tills vidare.
  4. Sila av buljongen och smaksätt med mer salt eller vegeta.

Kycklingsoppa

  1. Koka quinoan enligt instruktionerna på förpackningen.
  2. Finstrimla sockerärtorna.
  3. Svetta purjolök och vitlök i en kastrull i 2 minuter.
  4. Tillsätt den strimlade kycklingen, kycklingbuljongen och citronsaft. Låt koka i ca 10 minuter.
  5. Addera sedan dill och persilja.

Servering

  1. Lägg upp quinoan i skålar och fördela kycklingsoppan över.
  2. Toppa med purjolöken, sockerärtor, stora vita bönor, grekisk yoghurt, citronzest, svartpeppar och eventuellt lite mer vegeta.