Kycklingschnitzel med kikärtsbea och sötpotatis

Kycklingschnitzel med kikärtsbea och sötpotatis
Foto: TV4
Maria Borelius profil
Maria Borelius profil

Kycklingschnitzel med kikärtsbea och sötpotatis

Av: Maria Borelius

Från: Hälsorevolutionen Kokboken

18 ingredienser

30 min

"En glad hälsosam flirt med biff, pommes och bea! Samtidigt förs tankarna till Mellanöstern med inslag av både sumak och inlagd citron. Det finns ofta smarta minutfiléer av kyckling att köpa, men det går även att använda kycklingfiléer som läggs mellan smörpapper och försiktigt bankas ut till platta schnitzlar."/Maria

Ingredienser

portioner

Schnitzel

  • 4 kycklingfiléer (gärna minutfilé)
  • 2 tsk torkad dragon
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 förp färdigkokta kikärtor (à 380 g)
  • ca 80 g mâchesallad
  • 1 inlagda citroner (kan uteslutas)

Kikärtsbea med citron

  • 3 msk kikärtsspad
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,5 citron, zest
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl neutral rapsolja
  • svartpeppar

Sötpotatispommes

  • 600 g sötpotatis
  • 2 msk neutral rapsolja
  • 2 tsk sumak
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa hastigt ihop alla ingredienser till kikärtsmajonnäsen förutom oljan med en stavmixer. Tillsätt oljan i en tunn stråle under mixning tills det är en tjock majonnäs. Peppra. Låt vila i kylskåp.
  2. Skär bort skalet från sötpotatisen och skär i 1 centimeter tjocka skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda runt väl med olja, sumak, salt och peppar. Rosta i mitten av ugnen i 15–20 minuter till gyllene.
  3. Skär den inlagda citronen i små bitar. Blanda med sallad och kikärter i en skål. Pressa eventuellt över lite citronjuice och droppa över ytterst lite olivolja. Salta lätt och peppra.
  4. Krydda kycklingen med dragon, salt och peppar. Stek den gyllene på båda sidor i smör och olja i cirka 2 minuter på varje sida tills de är genomstekta. Smaka av kikärtsmajonnäsen och tillsätt eventuellt extra salt och peppar. Servera kycklingen med sötpotatisen, kikärtsmajonnäsen och salladen.

Tips!
Om du inte hittar inlagd citron, gör din egen version. Ta 1/3 citron, 1 torkad aprikos, 5 tranbär och skär allt i tunna skivor. Blanda med en halv tsk var av rökt paprikapulver och mald koriander, en gnutta salt. Täck med 1/2 dl olivolja, låt stå kallt och drizzla sedan på salladen. Eller klicka ner i bean!