Kyckling momo med dumplings och sesamsås

Kyckling momo med dumplings och sesamsås
Foto: Tv4

Kyckling momo med dumplings och sesamsås

Av: Tirtha - Laholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1 h

Kyckling momo med dumplings och sesamsås passar utmärkt som en festlig förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk olivolja
  • ca 1 krm salt
  • vatten

Momo

  • 200 g kycklingfärs
  • 1 gul lök
  • ingefära
  • vitlök
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk mald koriander
  • 2 röd chili
  • 1 tsk gurkmeja
  • salt
  • 2 msk rapsolja

Sås

  • 50 g sesamfrön
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 msk vitlökspulver
  • 0,5 msk mald ingefära
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • salt
  • 1 röd chili

Gör så här

Deg

  1. Börja med att förbereda degen. Häll vetemjöl, olja och salt i bunke. Blanda ihop ingredienserna, tillsätt vatten och börja knåda.
  2. Lägg till vatten vartefter och knåda tills det blir en mjuk deg. Täck degen med plastfolie och låt vila i 10 minuter.
  3. Platta till degen och dela den i små runda plattor med hjälp av ett vattenglas med tunna kanter eller liknande. Håll rundlarna platt i handflatan, en i taget, och lägg cirka 1 tsk kycklingfärsblandning i mitten. Vik sedan ihop dem och knyt samman de två kanterna genom att nypa och vrida för att täta kanten.
  4. Koka vatten i en kastrull och lägg dina dumplings i en ånginsats. När vattnet börjar koka upp, placera ånginsatsen på kastrullen och täck med lock. Ånga cirka 15 minuter.

Fyllning

  1. Lägg kycklingfärs i en bunke. Finhacka gul lök och häll i.
  2. Blanda ihop ingefära och vitlök i en blandare och häll sedan i bunken med kycklingfärs, men spara cirka 1 msk till såsen.
  3. Tillsätt spiskummin, koriander, finhackad chili och gurkmeja, salt och rapsolja. Blanda ihop ingredienserna.

Sås

  1. Stek sesamfröna tills de blir rödbruna, se till så att de inte bränns vid. Gör till ett pulver genom att köra dem i en mixer.
  2. Värm rapsolja i en stekpanna och stek rödlöken. Rör om lite. Häll i vitlök- och ingefärablandning, spiskummin, koriander, gurkmeja, salt, röd chili och sesamfröpulver. Rör om då och då.
  3. Häll i vatten och låt koka i 5 minuter på medelvärme. Häll allting i en mixer och blanda tills den blir perfekt.