Kyckling i ugn med vitlök och örter

POPULÄRT
koket.se
Kyckling i ugn
Foto: Sébastien Boudet
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Kyckling i ugn med vitlök och örter

9 ingredienser

1,5 h

Att tillaga hel kyckling i ugn ger ett saftigt resultat. Här hittar du Sébastien Boudets recept på helstekt kyckling med vitlök och örter.

Utrustning: 

  • 1 stekpanna 
  • 1 ugnsform
  • 2 meter kökssnöre

Se Sébastien Boudet laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg hel kyckling
  • 1 tsk espelettepeppar (eller annan torkad chilifrukt)
  • 1 vitlök
  • 2 gula lökar
  • 2 mindre bouquet garnis (rosmarin, timjan, lagerblad, persilja, purjolök)
  • 50 g smör
  • 1 dl olja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader med över- och undervärme, ej varmluft.
  2. Knyt ihop kycklingen med kökssnören så benen och vingarna håller ihop med kroppen.
  3. Häll oljan och smöret i stekpannan under hög värme. Dela vitlöken i 2 på tvären och ställ den med det öppna sidan neråt i det varma fettet.
  4. Skala löken och tryck in dem i öppningen på kycklingen (typ rumpan).
  5. Stek kycklingen i några minuter på varje sida så skinnet får en gyllenbrun färg. Salta, peppra och strö över chilin. Kläm in de 2 bouquet garnis under varsitt lår och lägg över kyckling i en ugnsform. Se till att få med även den goda saften som finns i stekpannan.
  6. Ställ in kycklingen på en ena sidan i mitten på ugnen med termometer djupt in i den tjockaste delen av filén och rosta tills termometern visar 65-67 grader, vänd den var 20:e minut. Låt kycklingen vila 30 minuter innan servering.