Kungskrabba och pilgrimsmusslor med melonsalsa

Kungskrabba och pilgrimsmusslor med melonsalsa
Foto: Tv4

Kungskrabba och pilgrimsmusslor med melonsalsa

Av: Lena - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

1 h

Servera en riktigt lyxig förrätt med kungskrabba och pilgrimsmusslor med en fräsch melonsalsa.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 förp kungskrabba (fryst) [à 400 g]
  • 400 g pilgrimsmussla (frysta)
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 msk smör
  • 0,5 msk olivolja

Melonsalsa

  • 2 tomater
  • 150 g honungsmelon
  • 0,5 stjälkselleri
  • 1 grön chilifrukt
  • 1 salladslök
  • 1 tsk flytande honung
  • 1,5 msk limesaft, färskpressad
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • ev 2-3 droppar tabasco
  • 2 msk färsk koriander, grovhackad
  • 1 limefrukt, i klyftor till garnering
  • färsk koriander, till garnering

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 tsk citronsaft, färskpressad
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl neutral rapsolja
  • 0,75 krm liquid smoke (hickory)

Gör så här

Kungskrabba och pilgrimsmusslor

  1. Tina kungskrabba och pilgrimsmusslor i kylen över natten. Klipp krabbskalen på längden med sax. Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Ställ i kylen.
  2. Ta fram pilgrimsmusslorna ur kylen en halvtimme före servering. Salta och peppra musslorna. Stek dem i en het stekpanna i 1 msk smör och 0,5 msk olja, cirka 45 sekunder på varje sida.

Melonsalsa

  1. Dela och kärna ur tomaterna. Skala och kärna ur melonen. Skär tomater, melon och ekologisk stjälkselleri i 0,5 cm stora bitar.
  2. Dela och kärna ur chilin. Skär chili och salladslök i tunna strimlor.
  3. Blanda tomater, melon, selleri, chili och salladslök i en skål. Tillsätt honung, limejuice, olja och salt och blanda runt. Täck och ställ i kylen. Vid servering, smaka av och tillsätt eventuellt några droppar tabasco. Blanda ner koriandern.

Majonnäs

  1. Lägg äggulor, färskpressad citronjuice, dijonsenap och salt i en bunke. Vispa, gärna med elvisp, eller mixa med stavmixer. Tillsätt under vispning/mixning neutral rapsolja i en tunn stråle, lite i taget, tills såsen blir tjock. Blanda i hickory liquid smoke.