Kungskrabba med bergamott

koket.se
Kungskrabba med bergamott
Foto: Tv4
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Kungskrabba med bergamott

15 ingredienser

1 h

Kungskrabba med bergamott, grön chili och aromatiska örter är en rätt som passar perfekt till helgens mysiga middag.

Se Viktor Westerlind laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kungskrabba

  • 400-500 g kungskrabba, kokt

Dressing

  • 250 g gurka, skalad
  • 100 g äpple, skalad
  • 100 g bergamottsaft (eller grapefrukt)
  • 15 g citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker

Grönsaker

  • 100 g kålrabbi
  • 100 g gurka

Jalapeño-olja

  • 200 g rapsolja
  • 50 g jalapeño (grön)
  • 90 g babyspenat

Servering

  • färska örter (t.ex. koriander, citronverbena och tagetesört)
  • ätbara blommor (t.ex. koriander, citronverbena och tagetesört)
  • 50 g forellrom

Gör så här

Kungskrabba

  1. Klipp upp benen med en sax och plocka ut allt kött.
  2. Plocka ner köttet i mindre bitar och ställ åt sidan. Om man använder rå kungskrabba kokas den i ca 6–7 minuter tills den har en innertemperatur runt 50 grader.

Dressing

  1. Lägg alla ingrediesner i en kannmixer och mixa det slätt.
  2. Sila dressingen i en finmaskig sil. Låt gärna lite örter marineras i dressingen fram till servering.

Grönsaker

  1. Skala och skiva grönsakerna tunt på mandolin och lägg dem i isvatten fram till servering.

Jalapeño-olja

  1. Rosta jalapeño i ugnen på 175 i cirka 20 minuter.
  2. Mixa alltsammans i en kannmixer i ca 5–6 minuter så att den gröna färgen kommer ut och oljan blir varm av friktionen. Den ska nå cirka 60 grader för att klorofyllen ska komma ut. Du kan även värma oljan till 60 grader innan i en kastrull.
  3. Sila genom ett kaffefilter.

Servering

  1. Lägg krabban i botten av tallriken, slå över lite av dressingen och toppa med grönsakerna.
  2. Slå över resten av dressingen och toppa med örter, jalapeño-olja och forellrom.