Kungsfisk med variation på broccoli

NYHET
Kungsfisk med variation på broccoli
Foto: TV4
Karin Jamil
Karin Jamil

Kungsfisk med variation på broccoli

Av: Karin Jamil

Från: Sveriges mästerkock

26 ingredienser

1 h

En vinnande god huvudrätt med kungsfisk, också kallad uer, serverad med en puré på broccoli, sotad broccolini och tunt hyvlad och syrad broccolistam. Vid servering skedas en underbart god och varm vinägrett över fisken.

Ingredienser

portioner

Broccolikräm

  • 250 g broccoli (buketterna, spara stammen)
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 500 g spenat
  • 50 g smör
  • 1 tsk vit misopasta
  • 1 tsk vitlökspulver
  • salt

Friterat rispapper

  • 1 rispapper
  • frityrolja, till fritering
  • salt

Ungsrostad broccolini

  • 4 broccolini
  • 3 msk olivolja

Syrad broccolistam och jalapeño

  • broccolistam (som blir över från broccolikrämen)
  • 1 jalapeño
  • 1 limefrukt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl is

Kungsfisk

  • 600 g kungsfiskfilé
  • 0,5 tsk salt
  • 35 g smör, att steka i (smöret i pannan ska användas till vinägretten, så se till att den inte blir bränd, brynt går bra)

Vinägrett

  • smöret som fisken stekts i
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk limesaft
  • 0,5 msk mirin

Topping

  • forellrom
  • shisokrasse
  • inlagd ingefära (gari)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader

Broccolikräm

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt och bikarbonat.
  2. Skär bort broccolihuvuden från stammen och lägg i det kokande vattnet. Koka tills buketterna är mjuka, ca 5 minuter. Låt rinna av i durkslag och lägg i en blender.
  3. Blanchera spenaten snabbt. Ta upp och låt rinna av. Lägg spenaten i blendern tillsammans med smöret. Mixa till en slät kräm.
  4. Tillsätt miso, vitlökspulver och salt. Smaka av.

Friterat rispapper

  1. Värm upp frityrolja i en kastrull till 170 grader. Fritera rispappret snabbt tills det puffat upp, det ska inte få färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Denna kommer senare brytas i bitar till toppningen

Ugnsrostad broccolini

  1. Putsa broccolninin så stammarna är utan skott och lägg på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olivolja. Salta.
  2. ITillaga i ugnen 15-20 minuter tills de fått lite färg utan att brännas.
  3. Ta ut och bränn av stammarna försiktigt med brännare för en sotad smak.

Syrad broccolistam och jalapeño

  1. Mandolina broccolistammen på längden och jalapeno i tunna skivor. Lägg i en skål med isvatten.
  2. Pressa lime, olivolja och salt i en annan liten skål. Doppa i jalapeño och broccolistammen i blandningen precis innan servering.

Kungsfisk

  1. Salta fisken
  2. Stek på skinnsidan på medelhög värme, pressa samtidigt med en stekspade på fisken för att få en jämn och krispig stekyta, ca 3-4 min. Vänd sedan och stek på andra sidan ca 1 minut.
  3. Lägg åt sidan. Smöret som är i stekpannan ska nu användas till vinägretten.

Vinägrett

  1. Ta pannan som fisken legat i från plattan. Häll i soja, limesaft, mirin.

Servering

  1. Lägg en klick broccolikräm i mitten på tallriken.
  2. Lägg fisken ovanpå
  3. Skär broccolinin i 3 delar och lägg 1-2 runt fisken. Lägg även på den snabbsyrade broccolistammen och jalapeñon.
  4. Toppa med friterat rispapper, forellrom, shisokrasse och hackade garibitar. Precis innan servering, häll på den varma vinägretten.