Kryddstekt torsk med marinerad broccoli och anjovissås

Kryddstekt torsk med marinerad broccoli och anjovissås
Foto: Tv4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Kryddstekt torsk med marinerad broccoli och anjovissås

22 ingredienser

20 m

Tom bjuder på en kryddig torsk med smak av dill, fänkål, senap och koriander. Han serverar den med marinerad broccoli och en riktigt god och gräddig sås.

Ingredienser

portioner

Torskrygg

  • 1 msk dillfrö
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 msk gula senapsfrön
  • 1 msk korianderfrö
  • 1 msk cayennepeppar
  • 600 g torskrygg
  • salt
  • smör (till stekning)

Broccoli

  • 1 broccoli
  • 0,5 citron, skalet
  • msk olivolja
  • salt
  • 1 dl dill, grovhackad

Ansjovissås

  • 1 gul lök (liten)
  • msk smör
  • 1 burk ansjovis (med spad, à 55 g)
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl fiskbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 2-3 msk smör, iskallt
  • salt

Garnering dillvippor krasse

  • 4 klyftor citron

Gör så här

Broccoli

  1. Skär ut buketterna på broccolin. Blanda med citronskal, olivolja och salt.
  2. Massera ordentligt med händerna så dem blir mjuka. Blanda i dillen precis innan servering.
  3. Spara broccolistammen till morgondagens sallad eller slanta upp och frys in för att stoppa i framtida grytor.

Ansjovissås

  1. Hacka och svetta löken i smöret. Tillsätt ansjovisen (spara spadet). Koka ihop med vitt vin, buljong och grädde.
  2. Sila ner i ny kastrull och mixa ansjovisspadet och 2-3 msk iskallt smör med stavmixer. Smaka ev. av med salt.

Torskrygg

  1. Mal eller mortla de hela kryddorna. Tillsätt cayennepeppar.
  2. Dela fisken i mindre bitar och gnid in fisken med kryddblandningen. Salta och stek i mycket smör på medelvärme tills den är klar i mitten.