Kryddsaltad bläckfisk med kvittenröra

1 röst
40 m
4

Friterade bläckfiskar med en smakrik röra på kvitten, grekisk yoghurt och lime är en underbar rätt till buffén eller som tapas.

Visa mer
40 m
4

Du behöver

  • 750 g bläckfisk (calamares)
  • 2 msk svartpeppar
  • 3 msk flingsalt
  • 4 tsk spiskummin
  • 2 tsk mald koriander
  • 2 tsk rökt paprika
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 dl majsmjöl
  • 8-10 dl frityrolja

Kvittenröra

  • 2 kvitten, riven (alt 3 dl kvittenmarmelad)
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 1 lime
  • salt
  • peppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Rensa och skölj bläckfisken noga. Ta ut det vita porösa ryggbenet om det finns kvar, annars räcker det om du känner med fingrarna på insidan och drar bort några ben som känns tydligt. Klappa bläckfisken torr. Skär bläckfisken i ringar (ca 1cm).
  2. Blanda samtliga kryddor. Häll sedan kryddor tillsammans med majsmjölet i en rymlig fryspåse. Skaka så att kryddor och mjöl blandas ordentligt, tillsätt bläckfisken. Knyt ihop och skaka påsen noga så blandningen fördelas jämnt över bläckfiskringarna.
  3. Hetta upp oljan i en kastrull och kontrollera med hjälp av en brödbit om oljan är het. Temperaturen är lagom när brödbiten blir gyllenbrun. I fritösen ska temperaturen vara 190 grader. Lägg i ringarna och fritera dem i oljan tills de är vackert gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Servera genast.
  4. Kvittenröra 
    Riv kvitten grovt och blanda med övriga ingredienser. Om du inte har färsk kvitten så blanda marmelad med övriga ingredienser. Viktigt att balanser syran i röran!
26 maj 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...