Kryddkokt falukorv med stuvad potatis

NYHET
kryddkokt falukorv med stuvad potatis
Foto: TV4
Stefan Ekengren
Stefan Ekengren

Kryddkokt falukorv med stuvad potatis

9

21 ingredienser

30 min

Korvgryta - en riktigt härlig vardagsmiddag som går fort att göra. Stefan serverar sin variant med pepparrotsstuvade rotfrukter. Rustikt, gott och enkelt när det är som bäst.

Ingredienser

portioner4
  • 500 g falukorv
  • 0,5 savoykål
  • 2 gula lökar, skivade
  • 1 purjolök, sköljd och rensad
  • 1 kruka persilja
  • 2 kycklingfond
  • 2 lagerblad
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 l vatten
  • 6 tsk salt [40 g]

Stuvning

  • 15 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2,5 vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 citron, rivet skal
  • 3 msk färsk pepparrot, riven
  • salt
  • vitpeppar, nymald
  • 4 msk skånsk senap
  • 600 g potatis
  • 200 g morot

Gör så här

  1. Grovhacka lök och purjolök.
  2. Koka upp kycklingbuljongen och lägg i gul lök, purjolök, lagerblad och kryddpeppar, låt koka några minuter.
  3. Skiva falukorven och lägg i den och savoykålen i grytan, låt sjuda i 5 minuter, avluta med en halv kruka hackad persilja.
  4. Stuvning
    Skala och koka morot och potatis tills mjuka.
  5. När de svalnat något - skär ned i grova bitar.
  6. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt grädde, mjölk och senap samt citronskal. Koka upp och låt koka försiktigt några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  7. Vid servering: koka upp såsen igen, lägg i potatis och morot och låt allt bli varmt, vänd ner 0.5 kruka hackad persilja och riven pepparrot i sista sekund innan servering.
  8. Servera med korvgrytan och njut.