Kryddkokt falukorv med stuvad potatis
Kryddkokt falukorv med stuvad potatis
21 ingredienser
30 min
Korvgryta - en riktigt härlig vardagsmiddag som går fort att göra. Stefan serverar sin variant med pepparrotsstuvade rotfrukter. Rustikt, gott och enkelt när det är som bäst.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
- 500 g falukorv
- 2 msk koncentrerad kycklingfond
- 2 l vatten
- 2 gula lökar, skivade
- 1 purjolök, sköljd och rensad
- 4 kryddpepparkorn
- 2 lagerblad
- 0,5 savoykål
- 1 kruka persilja
- 6 tsk salt [40 g]
Stuvning
- 15 g smör
- 1,5 msk vetemjöl
- 2,5 vispgrädde
- 1,5 dl mjölk
- 0,5 citron, rivet skal
- 3 msk färsk pepparrot, riven
- salt
- vitpeppar, nymald
- 4 msk skånsk senap
- 600 g potatis
- 200 g morot
Gör så här
- Grovhacka lök och purjolök.
- Koka upp fond och vatten i en stor kastrull. Lägg i gul lök, purjolök, lagerblad och kryddpeppar, låt koka några minuter.
- Skiva falukorven och lägg i den och savoykålen i grytan, låt sjuda i 5 minuter, avluta med en halv kruka hackad persilja.
Stuvning
- Skala och koka morot och potatis tills mjuka.
- När de svalnat något - skär ned i grova bitar.
- Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt grädde, mjölk och senap samt citronskal. Koka upp och låt koka försiktigt några minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Vid servering: koka upp såsen igen, lägg i potatis och morot och låt allt bli varmt, vänd ner 0.5 kruka hackad persilja och riven pepparrot i sista sekund innan servering.
- Servera med korvgrytan och njut.