Krustader fyllda med svamp och ädelost

krustader med kantarell och ädelost
Foto: TV4

Krustader fyllda med svamp och ädelost

3

5 steg att laga

12 ingredienser

1 h 45 min

Härligt höstig förrätt med kantareller och ädelost. Salt och krämigt i ljuvlig harmoni!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Krustader

  • 1 dl vetemjöl
  • 45 g smör, kylskåpskallt och skuret i tärningar
  • 1-1,5 msk vatten, iskallt

Fyllning

  • 0,5 l kantareller, rensade
  • 1 msk smör
  • 2 msk majsstärkelse
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 0,5-1 krm vitpeppar
  • 4 tsk ädelost (gärna Kvibille gräddost)
  • 20 tranbär, färska
  • 4 timjankvist

Gör så här

  1. Krustader
    Värm ugnen till 225 grader. Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet under maskinens gång och kör tills det formas en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt i 15 minuter.
  2. Rulla ut degen till längder och dela i bitar. Tryck ut dem i krusiga krustadformar, så att degen kommer upp lite över kanten. Ställ kallt ca 1 timme.
  3. Grädda krustaderna på ett galler i nedre delen av ugnen 10-15 minuter. Stjälp upp medan de är varma.
  4. Fyllning
    Lägg i kantarellerna i stekpannan och låt vätskan koka bort. Tillsätt smör och bryn kantarellerna. Plocka ut några fina svampar för garnering. Tillsätt mjölet och häll på grädden. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda tills det är en lagom konsistens.
  5. Häll stuvningen i krustaderna. Ställ ut krustaderna på en plåt. Toppa med en bit ädelost. Gratinera i 250 grader, 5 minuter. Garnera med några smörstekta svampar, timjankvistar och färska tranbär.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera mortel

Fina julklapappar under 300 kr!

Tips!

Läs mer