Krustad med kycklingleverkräm
Krustad med kycklingleverkräm
15 ingredienser
1 h
Ett riktigt gott och festligt tilltugg. Perfekt till mingel eller en festlig buffé.
Se Johan Backéus laga receptet

Ingredienser
Krustad
- 300 g vatten
- 200 g vetemjöl
- 2 äggulor
- 20 g smör
- 10 g salt
- 10 g strösocker
Kycklingleverkräm
- 1 klyfta vitlök
- 2 schalottenlökar
- 1 msk smör
- 1 dl vitt vin
- 5 cl vermouth
- 250 g kycklinglever
- 15 g salt
- 2 ägg (små)
- 220 g smör, smält
Gör så här
Krustad
- Blanda alla ingredienser till en slät och ganska lös deg.
- Värm en kastrull eller fritös med olja till ungefär 180 grader, doppa järnet en gång innan du kör in den i smeten.
- Doppa försiktigt järnet i smeten när järnet är varmt. Doppa sedan i oljan. När den får en fin gyllenbrun färg lyfter du upp den. Putta försiktigt bort den friterade degen från järnet med en pincett eller liknande.
- Gör om detta gång på gång.
- Ge inte upp även om de första inte blir bra, det gäller bara att öva.
Kycklingleverkräm
- Skala och hacka löken och stek den i smör i ca 3 minuter.
- Tillsätt vin och vermouth och låt reducera tills det nästan är torrt i stekpannan.
- Mixa kycklinglever, salt och lökreduceringen till en hyfsat slät kräm. Tillsätt äggen (ett i taget) medans du mixar.
- Häll sedan i det smälta smöret medan du mixar.
- Sila sedan alltsammans.
- Fyll upp en syltburk och baka i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen uppnår 67 grader.