Krustad med kycklingleverkräm

koket.se
Krustad med kycklingleverkräm
Johan Backéus
Birgit Malmcrona
Johan Backéus
Birgit Malmcrona

Krustad med kycklingleverkräm

Av: Johan Backéus, Birgit Malmcrona

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

1 h

Ett riktigt gott och festligt tilltugg. Perfekt till mingel eller en festlig buffé.

Se Johan Backéus laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Krustad

  • 300 g vatten
  • 200 g vetemjöl
  • 2 äggulor
  • 20 g smör
  • 10 g salt
  • 10 g strösocker

Kycklingleverkräm

  • 1 klyfta vitlök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 5 cl vermouth
  • 250 g kycklinglever
  • 15 g salt
  • 2 ägg (små)
  • 220 g smör, smält

Gör så här

Krustad

  1. Blanda alla ingredienser till en slät och ganska lös deg.
  2. Värm en kastrull eller fritös med olja till ungefär 180 grader, doppa järnet en gång innan du kör in den i smeten.
  3. Doppa försiktigt järnet i smeten när järnet är varmt. Doppa sedan i oljan. När den får en fin gyllenbrun färg lyfter du upp den. Putta försiktigt bort den friterade degen från järnet med en pincett eller liknande.
  4. Gör om detta gång på gång.
  5. Ge inte upp även om de första inte blir bra, det gäller bara att öva.

Kycklingleverkräm

  1. Skala och hacka löken och stek den i smör i ca 3 minuter.
  2. Tillsätt vin och vermouth och låt reducera tills det nästan är torrt i stekpannan.
  3. Mixa kycklinglever, salt och lökreduceringen till en hyfsat slät kräm. Tillsätt äggen (ett i taget) medans du mixar.
  4. Häll sedan i det smälta smöret medan du mixar.
  5. Sila sedan alltsammans.
  6. Fyll upp en syltburk och baka i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen uppnår 67 grader.